ua en ru

При поточних цінах на нафту до кінця 2011 р. рубль може значно зміцнитися, - Мінекономрозвитку РФ

Курс рубля може зміцнитися до кінця 2011 р. - початку 2012 р. до 24-25 руб. за 1 дол. при цінах на нафту в 115-120 дол./бар. Про це повідомив журналістам заступник глави Міністерства економічного розвитку РФ Андрій Клепач, передає РБК.
Заступник голови Мінекономрозвитку повідомив, що середньорічна ціна на нафту в 2011 р., ймовірно, буде вище 105 дол./бар.
"При цьому є вірогідність істотного припливу капіталу в другому півріччі", - сказав він. У цих умовах, за його словами, курс рубля зміцниться сильніше, ніж Мінекономрозвитку очікує в своєму базовому прогнозі розвитку економіки.
А.Клепач відзначив, що в разі такого зміцнення рубля Росія зіткнеться з проблемою зростання імпорту, що в кінцевому підсумку негативно вплине на розвиток російської промисловості. Що стосується дій ЦБ РФ, то, за словами А.Клепача, "ЦБ діє в рамках своїх правил". "Ці правила все одно ведуть до того, що буде приплив капіталу і курс рубля буде зміцнюватись", - сказав заступник міністра. На його думку, "треба або міняти правила, або діяти якось інакше".
За словами А.Клепача, для промисловості і для платіжного балансу приплив капіталу в РФ і зміцнення рубля буде означати вихід на негативне сальдо за рахунком поточних операцій до кінця 2012 р. - 2013 Заступник міністра зазначив, що в рамках чинного прогнозу Мінекономрозвитку це повинно відбутися тільки в 2014 р.
Згідно сценарним умов розвитку економіки РФ, схваленим урядом, середньорічний курс долара за базовим сценарієм в 2011 р. повинен скласти 28,4 руб./дол., в 2012 р. і 2013 р. - 27,9 руб./дол., В 2014 р. - 28,0 руб./дол.