ua en ru

При існуючих темпах витрачання валютного резерву, на кінець 2013 р. може залишитися менше 12 млрд грн, - Терьохін

При існуючих темпах витрачання валютного резерву, якщо курс долара наступного року буде триматися в діапазоні 8-8,4 грн, на кінець 2013 р. залишиться менше 12 млрд грн резервів. Про це в онлайн-конференції на сайті РБК-Україна заявив кандидат у депутати ВР від ВО "Батьківщина" по 211 виборчому округу м. Києва Сергій Терьохін.

Читайте також: Уряд заклав курс гривні до долара на рівні 8,11-8,2 грн / дол

"За вісім місяців цього року валютні резерви скоротилися більше ніж на 7 млрд. Світова кон'юктура на наші традиційні товари - це металургія і машинобудування падає, лише з зерном більш-менш нормальна ситуація. Продукти хімічної промисловості теж падають, рецесія йде всюди і економісти кажуть, що мінімум це ще 2-3 роки буде. На серпень цього року ми виробили і в машинобудуванні, і метпродукції на 14% менше, ніж було в минулому році. А в легкій промисловості на 40% менше продукції... При існуючих темпах витрачаннях, якщо курс долара наступного року буде триматися в діапазоні 8-8,4 грн, ми порахували, що залишитися менше 12 млрд грн. резерів на кінець наступного року", - сказав Терьохін.

Він зазначив, що трьохмісячна потреба по імпорту в Україні - 70 млрд грн.

"Як все буде однозначно сказати важко. Або поступове зростання курсу долара і тоді валютні резерви будуть більш-менш стабільними, або буде пружина і піде витрачання валютних резервів і у нас будуть величезні проблеми ще 2-3 роки з фінансуванням імпорту", - сказав Терьохін.

Нагадаємо, відповідно до статистичних даних Національного банку України, золотовалютних резерви на 1 вересня 2012 р складають до 30 млрд 800 тис. дол.