ua en ru

При збереженні існуючих тенденцій українська нафтопереробка буде поглинена зарубіжними НПЗ, - учасник ринку

При збереженні існуючих тенденцій, а саме, відсутність державних заходів з підтримки галузі, українська нафтопереробка буде поглинена експансією зарубіжних нафтопереробних заводів. Для того щоб зберегти власну нафтопереробку необхідний цілий комплекс заходів, вважають в "ТНК-ВР Коммерс" (управляє Лисичанським НПЗ, Луганська область).

У компанії відзначають, що власна нафтопереробка можлива тільки за умови введення податкових пільг або імпортних мит, що врівноважують ціну на нафту для українських НПЗ і заводів країн Митного союзу.

Також одним із заходів могло б стати встановлення квот на імпорт нафтопродуктів. Але всі ці заходи повинні мати послідовний і довгостроковий характер, підкреслюють в "ТНК-ВР Коммерс".

"Уряд повинен розуміти, що якщо українські НПЗ перестануть працювати, ефект від цього набагато сильніше вдарить по бюджету і економіці в цілому, ніж втрати, пов'язані з тимчасовими податковими пільгами", - говорить виконавчий директор ТОВ "ТНК-BP Коммерс" Володимир Жмак.

Нагадаємо, з березня ц. р. припинені поставки сировини на Лисичанський НПЗ. "У зв'язку з тим, що нафтопереробка в Україну продовжує генерувати збитки, компанія ТНК-ВР прийняла рішення припинити поставки сировини на Лисичанський нафтопереробний завод з 1 березня 2012 р. Найбільш молодий і технічно оснащений НПЗ в Україну зупиняється на поточний ремонт", - зазначили тоді в ТНК-ВР.