ua en ru

При розробці нової стратегії регіонального розвитку до 2020 р. враховано європейський досвід, - Прасолов

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило і представило Державну стратегію регіонального розвитку до 2020 р. - базовий документ, який разом з іншими стратегічними документами, створює для країни ефективну основу для подальшого впровадження політичних, управлінських і соціально-економічних реформ. Про це напередодні, 26 липня, на засіданні Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку повідомив глава МЕРТ Ігор Прасолов.

Нині діюча стратегія була прийнята майже 10 років тому. Аналіз, проведений фахівцями МЕРТ, показав, що регіони країни демонструють різну адаптацію до викликів сучасності і виявив прорахунки регіональної політики.

«Хочу підкреслити важливість нашої роботи. Особлива роль комісії обумовлена, насамперед, складністю завдань, пов'язаних з формуванням і реалізацією ефективної регіональної політики. Економіки регіонів відчувають на собі вплив ряду негативних макроекономічних чинників. Це вимагає оперативного реагування та коригування механізмів державної регіональної політики з урахуванням європейського досвіду у сфері регіонального розвитку», - сказав Прасолов.

За його словами, Президент Віктор Янукович поставив перед урядом чітке завдання: впровадити нову регіональну політику, що базується на новому форматі відносин регіонів з центром, основа якого - зростання ініціативи та відповідальності влади на всіх рівнях. Цей механізм, з одного боку, повинен стимулювати використання внутрішнього потенціалу кожного регіону, а з іншого - забезпечити поширення розвитку від економічно сильних центрів на всі регіони. Таким чином, можна буде мінімізувати негативні явища проблемних територій.

Керівник управління програм допомоги Представництва ЄС в Україні Ендрю Разбаш вітав позитивну роботу МЕРТ зі структурами ЄС. «Стратегія, яка сьогодні розроблена, в тому числі, і за нашої участі, це, безумовно, крок вперед. Вона відповідає цілям регіональної політики Євросоюзу», - сказав Разбаш.

Учасники засідання визначили подальші кроки в роботі для того, щоб повністю підготувати стратегію для подання в уряд на затвердження.