ua en ru

Президентові не варто погоджуватися на покупку оператівно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», - експерт

Закупівля оператівно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», яку деякі чиновники з оточення Президента Віктора Януковича пропонують здійснити замість розробки українських тактичних ракет, підсилить залежність України від РФ, заявив «Дзеркалу тижня» директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

«Подив викликає прагнення деяких чиновників - аж до віце-прем'єра - нав'язати президентові ідею покупки російського ОТРК «Іскандер» замість розробки власного», - констатує експерт.

При цьому В.Бадрак упевнений, що закупівля російського ОТРК значно підсилить технологічну залежність України від РФ і поставить хрест на розробці українського ракетного комплексу «Сапсан».

«Можна припустити, що РФ таке постачання технологій буде украй вигідне: якщо Україна купить ОТРК, вона вже ніколи не створить власну ракету і опиниться на вічному технологічному гачку. Як сьогодні в області бойової авіації і систем ППО - без Росії немає можливості ні серйозно модернізувати, ні, тим більше, проводити таку продукцію», - заявив В.Бадрак.