ua en ru

У президента наполягають на ухваленні законопроекту про виведений капітал

У президента наполягають на ухваленні законопроекту про виведений капітал Фото: Ірина Луценко (rada.gov.ua)

За словами Луценко, фактично, це буде податок на офшоризацію

Президент України Петро Порошенко наполягає на ухваленні Верховною радою законопроекту "Про податок на виведений капітал". Про це повідомила представник президента у Верховній раді, народний депутат Ірина Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, опозиційні фракції говорили про те, що не чують розмови президента чи дії президента, відповідно до закону про податок на виведений капітал.

"Тому фракція і президент України наполягають на підтримці закону "Про податок на виведений капітал". Ми будемо наполягати на його найшвидшому розгляді в парламенті. Фактично, це буде податок на офшоризацію, податок на виведення українського капіталу за межі України", - повідомила Луценко.

Зазначимо, законопроект передбачає, що об'єктом оподаткування податком на виведений капітал визначаються операції з виведення капіталу та операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу.

Так, до операцій з виведення капіталу належатимуть виплата дивідендів на користь неплатника податку, виплата частини прибутку державними некорпоратизованими, казенними чи комунальними підприємствами, повернення внесків власнику корпоративних прав - неплатнику податку (у сумі, що перевищує вартість внеску, здійсненого засновником та/або власником до статутного капіталу такої юридичної особи) тощо.

Платниками податку на виведений капітал передбачено визначити резидентів (суб'єктів господарювання – юридичних осіб, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами) та нерезидентів (юридичних осіб, які провадять на території України визначену Кодексом діяльність, та постійні представництва нерезидентів, які провадять діяльність на території України).

Пропонується застосовувати такі ставки податку на виведений капітал:

15% – до операцій з виведення капіталу;

20% – до операцій, прирівняних до операцій з виведення капіталу (крім зазначених нижче операцій, що оподатковуються за ставкою 5%);

5% – до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам - нерезидентам.

Окрім того, передбачено створення Реєстру платників податку на виведений капітал, дані якого оприлюднюватимуться на веб-сайті Державної фіскальної служби України. На початковому етапі (до 31 грудня 2018 року) Реєстр буде сформовано Державною фіскальною службою України шляхом включення до нього платників податку на прибуток підприємств, зареєстрованих у контролюючих органах станом на 1 грудня 2018 року (крім банків, які прийняли рішення сплачувати податок на прибуток підприємств).

Нагадаємо, 4 липня Порошенко вніс до Верховної ради України законопроект "Про податок на виведений капітал".