ua en ru

Президент Туреччини закликав Францію відмовитися від введення відповідальності за невизнання геноциду вірмен 1915 р

Президент Туреччини Абдулла Гюль закликав Францію зняти з розгляду законопроект, згідно з яким заперечення геноциду вірмен буде розглядатися як кримінальний злочин, повідомляє BBC.
За словами Гюля, Туреччина не може схвалити прийняття подібного закону, оскільки він паралізує будь-які спроби об'єктивного історичного аналізу.
У четвер, 22 грудня, французький парламент має розглянути проект закону, що передбачає покарання до одного року позбавлення волі за заперечення факту геноциду вірмен в Османській імперії.
Туреччина не заперечує факту загибелі сотень тисяч вірмен під час насильницької депортації в 1915 році, проте протидіє будь-яким спробам охарактеризувати це як геноцид.

Нагадаємо, у жовтні ц. р. Президент Франції Ніколя Саркозі під час офіційного візиту до Вірменії закликав Туреччину визнати геноцид вірмен 1915 р. і повідомив про майбутнє ухвалення відповідного закону.
"Геноцид вірмен - це історичний факт. Його колективне заперечення - це набагато гірше, ніж якби його заперечувала одна людина. Туреччина є великою країною, і якщо вона перегляне свою історію, подібно до інших великих країн, це означатиме, що вона поважає себе", - заявив Саркозі під час відвідин Музею геноциду вірмен разом з главою Вірменської Республіки Сержем Саргсяном.
Туреччина прагне увійти до числа країн - членів Європейського союзу (ЄС). Франція виступає проти цього через невизнання Анкарою подій 1915 р. геноцидом вірмен, жертвами якого стали, за різними оцінками, від 600 тис. до 1,5 млн осіб. За версією турецької сторони, тоді відбувався процес розпаду Османської імперії, який супроводжувала загибель великої кількості як вірмен, так і турок.
Геноцид вірмен визнаний і засуджений багатьма країнами світу і впливовими міжнародними організаціям. Першим масові вбивства вірмен офіційно визнав і засудив парламент Уругваю. До держав, що визнає події 1915 р. геноцидом, відносяться Франція і Росія. В той же час низка впливових країн відмовляється визнати геноцид, зокрема Китай і США.