ua en ru

Президент Туреччини: Інцидент з винищувачем, збитим сирійською ППО, не може бути проігнорований

Президент Туреччини Абдулла Гюль в ефірі державного каналу виступив із заявою з приводу винищувача, збитого сирійською протиповітряною обороною (ППО). У своїй промові політик підкреслив, що республіка не може ігнорувати дії свого сусіда і в зв'язку з цим уряду необхідно вжити всіх можливих заходів, передає його слова Reuters.

"Неможливо закрити очі на таку пригоду, і ми зробимо все, що від нас буде потрібно", - заявив Президент в інтерв'ю. Він також підкреслив, що політвинищувач військово-повітряних сил Туреччини проходив в рамках повсякденного патрулювання. На його думку, зараз головним залишається питання про те, в чиєму повітряному просторі зенітна ракета наздогнала літак. Дані з цієї доповіді будуть опубліковані пізніше.

Гюль повідомив, що між Анкарою і Дамаском проходять регулярні телефонні переговори. Обидві сторони займаються пошуками пілотів і уламків збитої машини.

Раніше прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів екстрену нараду з членами національної ради безпеки. Після зустрічі глава кабінету поклав всю відповідальність за інцидент на ППО Сирії. Крім того, він зазначив, що Туреччина "у відповідь зробить рішучі дії". Про конкретні кроки, які має намір здійснити Анкара, не повідомляється.

Нагадаємо, 22 червня ц.р. винищувач F-4 Phantom ВПС Туреччини був збитий сирійськими ППО. Дамаск вже визнав відповідальність за інцидент і приніс офіційні вибачення. За даними турецького командування, катастрофа сталася у південно-східного узбережжя провінції Хатай, яка межує із Сирією. За словами очевидців, інцидент стався поряд з м. Рас аль-Басіт.

Відносини Анкари і Дамаска серйозно погіршилися після початку масових виступів в Сирії в березні 2011 р. проти правління сирійського Президента Башара Асада. Турецький уряд приймає у себе сирійських опозиціонерів і біженців.