ua en ru

Президент Таджикистану зможе обиратися необмежену кількість разів

Президент Таджикистану зможе обиратися необмежену кількість разів Фото: президент Таджикистану Емомалі Рахмон

Також парламент пропонує знизити віковий поріг для кандидатів на пост глави держави на 5 років

Депутати Таджицького парламенту 22 січня прийняли нові поправки до Конституції країни, які дозволяють чинному президенту Таджикистану Емомалі Рахмону, як Лідеру нації (статус був наданий Рахмону в грудні 2015 року), обиратися на посаду глави держави необмежену кількість разів, повідомляє Asia Plus.

Зараз Конституція країни дозволяє одній і тій людині бути президентом більше двох термінів підряд.

"Обмеження, передбачені у частині четвертій цієї статті, не поширюються на Засновника світу і національної єдності - Лідера нації. Правовий статус і повноваження Засновника світу і національної єдності - Лідера нації визначають конституційний закон", - цитує агентство одну з поправок до Конституції.

Депутати також пропонують дозволити балотуватися на пост президента Таджикистану кандидатам, які досягли віку 30 років, а не 35 років, як було раніше.

Нові поправки в Конституцію також дають право Рустаму Емомалі, старшому синові діючого президента республіки Емомалі Рахмона, висунути свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах в 2020 році. На той момент синові Рахмона виповнитися 33 роки.

Крім цього, з тексту Конституції планується вилучити визначення "Основний закон".

В даний момент поправки вже направили в Конституційний суд Таджикистану для подання висновку. Після цього буде оголошено точна дата всенародного референдуму щодо внесення поправок до Конституції.

Нагадаємо, Емомалі Рахмон був переобраний президентом Таджикистану в 2013 році.