ua en ru

Президент Сирії Асад виступив за мирний план Аннана

Президент Сирії Башар Асад закликав підтримати мирний план спеціального посланця Організації Об'єднаних Націй (ООН) і Ліги арабських держав Кофі Аннана. Таку позицію він висловив в інтерв'ю німецьким ЗМІ, передає Reuters.

"Ми знаємо, що Кофі Аннан зіткнувся з численними перешкодами, але не можна дозволити його плану провалитися, це дуже хороший план. Найбільшою перешкодою на шляху до успіху є деякі держави, які надають терористам в Сирії політичну підтримку. Крім того, вони забезпечують їх зброєю і грошима", - сказав Асад.

Президент Сирії звинуватив Саудівську Аравію і Катар у постачанні зброї опозиції, тоді як Туреччина, за словами Асада, надає логістичну підтримку і допомагає переправляти зброю через кордон. Президент Сирії відзначив, що серйозну політичну підтримку опозиції надають США.

Асад підкреслив, що більшість загиблих за час 16-місячного конфлікту в країні є мирними громадянами, які підтримували уряд. Крім того, Асад вчергове зазначив, що під виглядом опозиціонерів у Сирії воюють ісламісти з "Аль-Кайєди" та інших екстремістських угруповань.

Як повідомлялося, сьогодні, в понеділок, Аннан збирається відвідати Дамаск з терміновим візитом. Напередодні Аннан заявив, що запропонований ним план мирного врегулювання сирійського конфлікту досі не дав результатів, велика ймовірність його повного провалу.

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила вчора, 8 липня, що для досягнення миру залишається мало часу.

Нагадаємо, мирний план Аннана передбачає забезпечення доступу гуманітарної допомоги до сирійців, створення безпечних коридорів проходу для цивільних осіб, припинення використання офіційним Дамаском важкої військової техніки та інші пункти.

Як відомо, в Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента країни Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах щодо мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. Жертвами збройного протистояння стали більше 12 тис. людей. У суботу, 7 липня, у різних районах Сирії в результаті зіткнень загинули, за даними активістів, не менше 60 осіб, з них 31 мирний житель, 19 військовослужбовців і 10 повстанців.