ua en ru

Президент Сербії відвідав Хорватію попри протести

Президент Сербії відвідав Хорватію попри протести Фото: протести в Загребі (twitter.com-sielska_zuzanna)

Вучич зустрівся з президентом Хорватії

У Загребі понад тисяча людей вийшли на протест проти візиту президента Сербії Александара Вучича до Хорватії. Про це повідомляє хорватське телебачення HRT.

Зазначається, що протест пройшов без інцидентів. За словами протестувальників, учасників акції могло бути більше, якби поліція не заборонила заплановану заздалегідь на 7 ранку акцію.

Серед протестувальників були ветерани та вдови. Люди тримали банери з написом "Сербія має відповісти за геноцид у Хорватії і заплатити за задану шкоду". Поліція підтвердила затримання однієї людини.

Як повідомляє The Associated Press, візит Вучича до Хорватії триватиме два дні.

"На жаль, відносини між Сербією та Хорватією обтяжені минулим. На жаль, це минуле все ще не дає нам змоги назвати відносини між нашими країнами дружніми", - заявила президент Хорватії Колінда Грабар-Китарович після її переговорів з Вучичем.

Вона додала, що це їхній обов'язок зустрітися, провести переговори та знайти точки дотику, оскільки вони несуть "спільну відповідальність за майбутнє південно-східної Європи".

Обидва президенти заявили, що вони як і раніше не дійшли згоди у багатьох питаннях, у тому числі щодо кордону по річці Дунай між двома країнами. Вучич сказав, що Сербія і Хорватія спробують вирішити проблему кордону в найближчі два роки або перейдуть до міжнародного арбітражу.

Нагадаємо, у листопаді на засіданні Міжнародного трибуналу по колишній Югославії в Гаазі генерал боснійських хорватів Слободан Пральяк прийняв отруту. Трибунал визнав його винним у геноциді та вбивстві 8 тис. мусульман у Сребрениці в 1995 році. Також суд визнав його винним у злочинах проти людяності та порушенні законів і звичаїв ведення війни.