ua en ru

Президент РФ доручив в 2012 р. приєднати "Связьінвест" до "Ростелекому"

Президент РФ Дмитро Медведєв доручив протягом року приєднати ВАТ "Связьінвест" (75% мінус 1 акція належить Росмайну, 25% плюс 1 акція - "Ростелекому") до ВАТ "Ростелеком" за умови забезпечення контролю державою спільно із Зовнішекономбанком більше 50% акцій об'єднаної компанії. Відповідний указ від 24 березня 2012 р. підписав глава держави Дмитро Медведєв.

У документі також повідомляється, що "Связьінвест" виключається зі списку стратегічних підприємств та акціонерних товариств.

Уряду доручено в 12-місячний термін забезпечити проведення приєднання. Уряд має привести свої акти у відповідність з указом Президента.

У листопаді 2011 р. Сергій Іванов, який тоді обіймав посаду віце-прем'єра, доручив Міністерству зв'язку і масових комунікацій (Мінкомзв'язку), Мінекономрозвитку і Росмайну до 1 січня 2012 р. підготувати проект президентського указу про виключення "Связьінвесту" з числа стратегічних компаній і його приєднання до "Ростелекому" в рамках другого етапу реорганізації держхолдингу.

Перший етап реорганізації "Связьінвесту" завершився 1 квітня 2011 р.: сім міжрегіональних компаній зв'язку (ГВК) і ВАТ "Дагсвязьінформ" були приєднані до "Ростелекому". В результаті "Связьиівест" отримав в об'єднаній компанії 43,4%, ще 7,4% - у Агентства зі страхування внесків (АСВ), 2,4% - у Веб, інше у міноритаріїв.

Після цього передбачалося, що держава дасть "Связьінвесту" державні телекомунікаційні активи на 5,244 млрд руб. в обмін на його нові акції. Однак досі цього не сталося. Як повідомили у мінкомзв'язку, вже прийнято рішення, що при внесенні держактивів в "Связьінвест" "Ростелеком" разом з Росмайном буде брати участь в додатковій емісії акцій "Связьінвесту". За даними деяких ЗМІ, "Связьінвест" на отримані 1,7 млрд руб. зможе докупити 0,3% "Ростелекому", збільшивши свою частку до 43,7%.

Наступним етапом реорганізації повинен стати продаж 25% плюс 1 акція "Связьінвесту", що належать "Ростелекому". Навколо цього питання в учасників реформи також виникає багато суперечок, обговорюється декілька схем. Зокрема, передбачалося, що цей пакет викупить ЗЕБ. Також обговорюється варіант, при якому цей пакет викупить сам "Связьінвест", взявши кредит у ЗЕБ. У Мінкомзв'язку вважають, що продаж пакету ЗЕБом необов'язковий, досить державі внести в "Связьінвест" додаткові активи і переглянути умови опціонної угоди з Зовнішекономбанком.

ВАТ "Ростелеком" - національна телекомунікаційна компанія Росії. 1 квітня 2011 р. до компанії приєдналися ВАТ "ЦентрТелеком", ВАТ "СЗТ", ВАТ "ВолгаТелеком", ВАТ "ЮТК", ВАТ "Уралзв'язінформ", ВАТ "Сибіртелеком", ВАТ "Дальзв'язок" і ВАТ "Дагзв'язінформ". В результаті об'єднана компанія володіє магістральною мережею зв'язку сумарною довжиною близько 500 тис. км. Об'єднана компанія є власником інфраструктури доступу до 35 млн домогосподарств по всій території РФ. Основним акціонером ВАТ "Ростелеком" є держава, яка через ВАТ "Связьінвест", Агентство по страхуванню внесків і Зовнішекономбанк контролюють 53,4% звичайних акцій компанії.

"Связьінвесту" належить 40,07% статутного капіталу і 43,37% звичайних акцій оператора. Росмайну належить, відповідно, 6,86% і 7,43%, які були передані йому Агентством зі страхування внесків (АСВ) в кінці 2011 р. Ще 2,26% статутного капіталу і 2,45% голосуючих акцій належить Зовнішекономбанку. Газпромбанку за станом на 19 серпня 2011 р. належало 7,83% статутного капіталу (8,4% звичайних акцій) компанії. Ще 6,55% звичайних акцій належить дочірній компанії "Ростелекому" - ТОВ "Мобітел". Чистий прибуток ВАТ "Ростелеком" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за 9 місяців 2011 р. збільшився на 2% - до 29,4 млрд руб (762 млн дол). Виручка виросла на 7% - до 217,5 млрд руб.