ua en ru

Президент Молдови затвердила заборону георгіївської стрічки і символів "Z" і "V"

Президент Молдови затвердила заборону георгіївської стрічки і символів "Z" і "V" Фото: президент Молдови Майя Санду (Getty Images)

Президент Молдови Майя Санду затвердила прийняту раніше парламентом країни заборону на георгіївську стрічку і символи "Z" і "V". В країні забороняється використання символіки, яка пропагує російську агресію в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Аdevarul.ro.

При цьому президент запевнила своїх громадян, "що вони й надалі зможуть вшановувати пам'ять героїв, які воювали у Другій світовій війні".

"Ми пам’ятаємо про жертовність героїв. Ми знаємо, якою дорогою була тоді ціна миру. Щонайменше 100 000 людей у ​​Молдові втратили життя, щоб ми жили в мирі. Тому спекуляція перемоги 1945 року з метою сприяння військовій агресії проти України сьогодні є образою пам’яті наших батьків, дідів і бабусь, які віддали своє життя, щоб ми жили в мирі", - заявила Санду.

Як зазначили у виданні, людей, які будуть використовуватимуть в Молдові подібну символіку, в тому числі в соцмережах, штрафуватимуть.

Нагадаємо, нещодавно парламент Молдови в третьому читанні прийняв закон, згідно з яким на території країни забороняється використання георгіївських стрічок, символів "Z" і "V".

Ініціатива передбачає штрафи в розмірі від 4500 до 9000 леїв (від 250 до 500 доларів) за виготовлення, публічне використання або пропаганду екстремістської або військової символіки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.