ua en ru

Президент Латвії затвердив реформу щодо переходу шкіл на державну мову

Президент Латвії затвердив реформу щодо переходу шкіл на державну мову Фото: Раймонд Вейонис (president.lv)

Поправки до закону передбачають поступовий перехід шкіл на навчання латвійською мовою

Президент Латвії Раймонд Вейоніс 2 квітня 2018 року оголосив поправки до законів про освіту і про загальну освіту, які передбачають поступовий перехід шкіл на навчання державною мовою. Про це повідомляє DELFI.

За даними прес-служби президента, навчання в середній школі державною мовою забезпечить рівні можливості всім молодим людям отримати якісну освіту.

"У дітей, як і раніше, буде можливість вивчати предмети, пов'язані з національними меншинами, їх ідентичністю і культурою і багатогранно розвивати свою особистість", - сказав Вейоніс.

Як відомо, проект поправок передбачає провести реформу в навчальних закладах нацменшин в 2021 і 2022 навчальному році, встановивши, що дошкільне навчання є билингвальным. У початковій школі (1-6 класи) навчання здійснюється за трьома моделями (при цьому 50% предметів викладається на латиською мовою), на завершальному етапі основного освіти (7-9 класи) 80% навчального процесу забезпечується держмовою. В середній школі (10-12 класи) - навчання йде тільки латиською мовою, за винятком предметів, пов'язаних з рідною мовою.

Нагадаємо, 22 березня Сейм Латвії прийняв поправки до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.