ua en ru

Президент Колумбії віддасть Нобелівську премію миру жертвам громадянської війни в країні

Президент Колумбії віддасть Нобелівську премію миру жертвам громадянської війни в країні Фото: президент Колумбії Хуан Мануель Сантос

Сума пожертвування складе приблизно 820 тис. євро

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос перерахує грошовий еквівалент Нобелівської премії миру жертвам громадянської війни в країні. Про це він заявив під час виступу у неділю, 9 жовтня, в містечку Бохайя після церковної служби, присвяченої жертвам війни, повідомляє DW.

За словами глави держави, сума пожертвування складе приблизно 820 тис. євро.

Як пише видання, Бохайя є одним із символів громадянської війни в Колумбії. 2 травня 2002 року бойовики ліворадикального повстанського угруповання Революційні збройні сили Колумбії (FARC) атакували це провінційне місто. Проти урядових сил вони застосували саморобні бомби, зроблені з балонів з побутовим газом. Одна з таких бомб проломила дах церкви, в якій на той момент ховалися 300 місцевих жителів, і вибухнула на вівтарі. В результаті загинуло 119 осіб, у тому числі безліч дітей. Ті, хто залишилися живими назавжди покинули Бахайю, яка перетворилася на місто-привид.

Нагадаємо, президент Колумбії Сантос отримав Нобелівську премію світу "за його рішучі зусилля для припинення громадянської війни, яка тривала понад 50 років і забрала життя більше 220 000 колумбійців".