ua en ru

Президент Італії просить популістів сприяти у вирішенні урядової кризи

Президент Італії просить популістів сприяти у вирішенні урядової кризи Фото: президент Італії Серджо Маттарелла (serg-(flickr.com-italianembassy)

"Рух 5 зірок" набрала більшість голосів на виборах в країні

Президент Італії Серджо Маттарелла починає черговий раунд консультацій з надією сформувати уряд і вийти з безвиході, що склалася після парламентських виборів 4 березня. Про це повідомляє Associated Press.

За інформацією видання, глава держави просить популістське"Рух п'яти зірок", щоб її представник очолив переговори.

Президент Маттарелла викликав голову нижньої палати парламенту від "5 зірок" Роберто Фіко в Кривинальский палац в понеділок. Маттарелла, швидше за все, надасть Фіко мандат на вивчення можливостей пошуку альянсу для формування уряду. Попередні раунди коаліційних переговорів завершилися невдачею.

"Рух п'ять зірок" отримало найбільшу кількість голосів на виборах, якщо вважати по окремим партіям. У той же час найбільше місць у парламенті має консервативна коаліція, в яку входять вкрай права "Ліга", її більш помірний союзник Forza Italia і ліва "Партія свободи і рівності".

"Рух 5 зірок" і "Ліга" претендують на право висунути кандидатуру прем'єр-міністра і очолити уряд.

Нагадаємо, Сенат Італії в березні обрав представницю правої партії "Вперед, Італія" Марію Елізабетту Казеллати своїм головою.

Роберто Фіко від "Руху п'яти зірок" був обраний спікером нижньої палати парламенту.