ua en ru

Президент Ірану Рухани призначив своїм заступником реформатора Джахангири

Президент Ірану Хасан Рухани призначив віце-президентом країни і своїм заступником реформатора Эсхака Джахангири, який раніше обіймав посаду міністра промисловості і був губернатором провінції Ісфахан, передає Associated Press.

Призначення Джахангири на пост віце-президента Ірану означає, що саме йому належить змінити Рухани на посаді президента в разі настання особливих обставин.

В уряд також увійшли міністр нафти Бижа Намдарн Занганэ, міністр внутрішніх справ Абдольреза Рахмані Фазли, міністр оборони Хоссейн Дехган, глава МЗС Мохаммад Джавад Зариф.

Главою президентської адміністрації раніше сьогодні був призначений 58-річний Мохаммад Нахавандиан. Нахавандиан отримав докторський ступінь з економіки в Університеті Джорджа Вашингтона в США. Експерти відзначають, що призначення Нахавандиана покликане показати зацікавленість вищих іранської влади у розвитку економіки та налагодженні зв'язків з бізнес-ообществом.

Рухани вступив на посаду президента Ісламської Республіки Іран, прийнявши присягу, сьогодні. Напередодні на посаді президента ІРІ його кандидатура була затверджена верховним лідером ІРАНУ аятолою Алі Хаменеї.
64-річний політик переміг на президентських виборах, що пройшли 14 червня 2013 р. президент країни Махмуд Ахмадінежад обіймав цю посаду два терміни і за конституцією не міг висунути свою кандидатуру втретє. Рухани вважається помірним лібералом. Він представляв Ірану на переговорах з ядерної проблеми, але був відсторонений від цієї посади Ахмадінежадом.

Рухани обіцяє світовій спільноті більше прозорості в питанні ядерної програми, але не відмова від неї. У ході свого першого виступу після обрання на пост президента ІРІ він заявив, що Тегеран не має наміру припиняти діяльність по збагаченню урану в рамках програми "мирного атома", і охарактеризував накладені на країну світовим співтовариством санкції як "несправедливі".