ua en ru

Президент Ірану назвав найважливішим завданням збереження ядерної угоди

Президент Ірану назвав найважливішим завданням збереження ядерної угоди Фото: президент Ірану Хасан Роугани (london.mfa.gov.ir)

Захист угоди щодо іранської ядерної програми має стати головним пріоритетом нового уряду Ірану

Президент Ірану Хасан Роугани заявив, що захист угоди щодо іранської ядерної програми 2015 повинна стати головним зовнішньополітичним пріоритетом нового уряду. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Повідомляється, що парламент в Ірані затвердив 16 з 17 представлених президентом країни кандидатів в його уряд на другий президентський термін, на який Роугани був переобраний в травні 2017 року і 5 серпня офіційно знову вступив на посаду.

Так, серед затверджених - міністр закордонних справ Могаммад Джавад Зариф, який був на цій посаді і в попередньому уряді, а також на переговорах про ядерне угоді іранську делегацію очолював.

"Виступаючи в парламенті перед затвердженням складу цього уряду з промовою, яку транслювали по телебаченню, він особливо звернув увагу на США і заявив, що для міністра закордонних справ Ірану найважливішим завданням буде зберегти ядерну угоду і не дати Америці і ворогів Ірану домогтися свого", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, президент Ірану, не є фактичним керівником держави (в Ірані обраний з вузького кола консервативного духовенства "рагбар" - верховний керівник - вирішує всі найважливіші питання), зате очолює уряд, в якому немає посади прем'єр-міністра.

Зазначено, що всього в уряді 18 міністрів, але кандидатуру на одну з посад Роугани ще не подав.

Нагадаємо, раніше президент Ірану Хасан Роухани заявив, що країна може вийти з угоди щодо ядерної програми, якщо Сполучені Штати продовжать вводити нові санкції.