ua en ru

Президент Ірану призначив в.о. міністра нафти

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад призначив свого однодумця Мохаммеда Аліабаді виконуючим обов'язки міністра нафти. Таким чином, він піддався тиску парламенту країни, який напередодні підтримав рішення Ради стражів Конституції Ірану, котра визнала, що Президент не може виконувати обов'язку голови нафтового відомства, РБК з посиланням на Reuters.
Напередодні головний законодавчий орган Ірану, що визнав незаконним виконання Ахмадінежадом обов'язків глави Міннафти, передав питання про легальність його дій на розгляд органів судової влади.
У травні ц.р. Президент Ірану відправив до відставки міністра нафти Масуда Мірказемі у зв'язку з реформою по скороченню числа міністерств і сам тимчасово очолив ключове відомство. Як в. о. міністра Ахмадінежад навіть збирався на нараду Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК), яке пройде у Відні цього місяця, але відмовився від цієї ідеї під тиском критиків.
Раніше Рада стражів Конституції Ірану - наглядовий орган, перевіряючий відповідність законопроектів, законів і дій чиновників Основному закону Ірану, ухвалив, що Ахмадінежад не може виконувати обов'язку голови Міністерства нафти.
Суперечку Президента Ірану із законодавцями зовнішні спостерігачі розцінюють як свідоцтво боротьби між політичними "угрупуваннями" у вищих ешелонах влади. Раніше вважалося, що Ахмадінежад користується безмежною підтримкою Верховного керівника Ірану аятолли Алі Хаменеї, проте останнім часом духовний лідер вже не так підтримує Президента.