ua en ru

Президент Франції скоротив зарплату топ-менеджерам державних компаній

Новий Президент Франції Франсуа Олланд приступив до виконання передвиборчих обіцянок. Зарплати глав компаній, підконтрольних державі, будуть урізані і не зможуть перевищувати 20 мінімальних заробітків у відповідних фірмах.

Франсуа Олланд вирішив порвати зі спадщиною свого попередника в президентському кріслі Ніколя Саркозі, якого багато хто називав "Президентом багатих" за режим сприяння бізнесу. Олланд, що створював собі імідж "Президента народу", пообіцяв, що глави компаній, в яких державі належить контрольний пакет, будуть обмежені в зарплатах. Винагорода топ-менеджерів не зможе більш ніж в 20 разів перевищувати мінімальну зарплату в очолюваних ними структурах. Відповідний указ очікується 13 червня.

Будуть обмежені зарплати не тільки керівників, що вступають на посаду, а й тих, хто уклав свої контракти раніше. "Інакше нам довелося б чекати до 2014 або 2015 року, поки захід принесе плоди. Економічна криза змушує нас діяти швидко", - заявила прес-секретар уряду Наджат Валло-Белкасем. За даними Institut Francais des Administrateurs, з 2000 року доходи глав французьких компаній з державною участю збільшувалися в середньому на 15% в рік, в той час як зарплати звичайних співробітників росли лише на 2-3%.

Французька держава контролює чи володіє частками в 52 компаніях, багато з яких працюють на глобальному рівні. У першу чергу змиритися з падінням заробітку доведеться главам компаній, де уряду належить контрольний пакет акцій, - EDF, Areva, Aeroports de Paris і La Poste. Вони можуть втратити від 50 до 70% звичного винагороди. Наприклад, глава EDF Анрі протоку, який був особисто близький з Ніколя Саркозі, за минулий рік заробив 1,6 млн євро - в 65 разів більше, ніж його самий низькооплачувана підлеглий. За новими правилами його зарплата може знизиться до 510 тис. євро, підрахувала The Wall Street Journal.

Уникнути урізання зарплат, нехай і в меншому обсязі, не зможуть і топ-менеджери компаній, в яких французька держава виступає великим, хоч і не контролюючим акціонером. Це означає, що від ініціативи влади може постраждати керівництво GDF Suez (36%), France Telecom (27%) і EADS (15%). Серйозність своїх намірів щодо таких компаній новий французький кабінет вирішив позначити, пообіцявши проголосувати проти виплати 400 тис. євро колишньому главі авіаперевізника Air France-KLM (15,8% акцій) П'єру-Анрі Гуржон на щорічних зборах акціонерів.

Раніше Франсуа Олланд урізав на третину свій власний оклад (до 14,9 тис. євро в місяць), а також зарплати своїх міністрів (до 9,9 тис. євро). Крім того, в рамках передвиборної кампанії нинішній Президент обіцяв ввести податок у розмірі 75% з річних доходів понад 1 млн євро. Перепочинок між виборчими кампаніями у Олланд невеликий - вже 10 червня відбудеться перший тур парламентських виборів. "Олланду треба показати, що він підкріплює обіцянки справами", - сказав аналітик французької інвесткомпанії, що побажав зберегти анонімність. За його словами, в питанні винагороди топ-менеджерів у Франції останнім часом дійсно виник перекіс, який загрожує соціальній єдності країни. Причому Франція йде у фарватері загальносвітового тренда: останнім часом проти високих виплат керівництву великих компаній виступають не тільки влада і політики, а й їхні акціонери, які голосують проти занадто щедрої винагороди.