ua en ru

Президент Франції на саміті ЄС має намір підняти питання про випуск євробондів

Президент Франції Франсуа Олланд під час проведення саміту Європейського союзу має намір винести на обговорення питання про випуск єврооблігацій, повідомляє Reuters. Захищаючи дану ідею, він заявив, що отриманих коштів вистачить як для стимулювання зростання економік провідних країн єврозони, так і для допомоги членам ЄС, які зіткнулися з борговими проблемами. "Крім усього іншого пропонований пакет заходів буде містити ініціативу випуску євробондів, і хочу підкреслити, я буду не самотній. Підтвердження цьому я знайшов на саміті G8", - заявив він журналістам після зустрічі з учасниками саміту "великої вісімки". Зазначимо, що на зустрічі в Кепм-Девіді з держав-членів єврозони брали участь Італія і Німеччина, а також чиновники від ЄС.

Експерти очікують, що першочерговими питаннями порядку денного на зустрічі глав європейських держав, яка пройде в Брюсселі 23 травня 2012 р., стануть заходи щодо реформування бюджетної політики, зокрема скорочення бюджетного дефіциту.

Починаючи з 2011 р. Берлін вкрай скептично відгукувався на ідею випуску єдиних європейських облігацій. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляла, що ця ініціатива безглузда, оскільки одночасно передбачає прийняття санкцій у відношенні країн, які порушили фінансову дисципліну, і низькі ставки з обслуговування їх боргів. Однак Олланд має намір переконати керівництво Німеччини в необхідності таких заходів. Іншим способом залучення коштів він бачить дозвіл Європейському центробанку надавати гроші безпосередньо національним урядам.