ua en ru

Президент Єгипту Х.Мубарак подав у відставку (доповнення)

Президент Єгипту Хосні Мубарак подав у відставку. Влада передана збройним силам, заявив віце-президент країни Омар Сулейман, слова якого передає РБК з посиланням на Reuters.
"Президент вирішив залишити пост глави республіки і уповноважив військову раду прийняти кермо влади у важких обставинах, які переживає країна", - уточнив О.Сулейман.
Демонстранти, що вимагали відставки Х.Мубарака, сприйняли новину криками радості. Сотні тисяч людей в Каїрі скандували: "Ми повалили режим!". Лауреат Нобелівської премії Мохаммед Ель-Барадеї повідомив, що "це найкращий день у його житті".
Новина про відставку Х.Мубарака буде сприйнята з оптимізмом і міжнародними інвесторами, впевнені аналітики. Проте поки залишається невизначеність щодо того, як будуть розвиватися події в країні в найближчій перспективі і якого курсу буде дотримуватися армія, в руках якої зараз перебуває влада. Тим часом індекси на європейських фондових торгах після оголошення про відставку Х.Мубарака спрямувалися вгору.
Очікується, що пізніше з офіційними зверненнями щодо відставки Х.Мубарака виступлять лідери країн Євросоюзу і США.
У Єгипті з 25 січня 2011 р. тривали масові антиурядові виступи. Демонстранти, що належать до самих різних соціальних і вікових груп, вимагали негайної відставки Х.Мубарака, який перебував при владі з 1981 р.