ua en ru

Президент Бразилії скасувала візит до США через скандал навколо АНБ

Президент Бразилії Ділма Руссефф скасувала запланований на кінець жовтня 2013 р. візит до Вашингтона через скандал навколо стеження АНБ за громадянами латиноамериканської держави. Про це повідомляє Associated Press.

В рамках зустрічі лідери Бразилії і США повинні були обговорити можливість укладення контракту на постачання реактивних винищувачів на суму в 4 млрд дол., а також співпрацю в нафтовій сфері.

На початку вересня американський журналіст Глен Грінволд повідомив про те, що Агентство національної безпеки США шпигувало за телефонними розмовами та інтернет-комунікацією лідерів Бразилії та Мексики. Зазначимо, що спецслужби спостерігали за політиками, коли вони були кандидатами в Президенти.

Документи, що підтверджують цю інформацію, були передані журналісту колишнім співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом, який отримав притулок у Росії.

За кілька тижнів до цього Сноуден розповів про те, як спецслужби США прослуховували телефони і читали текстові повідомлення мільйони бразильців. Крім того, Вашингтон шпигував за бразильською нафтовою компанією Petrobras.

За словами Руссефф, якщо ця інформація є правдивою, то дії США можна кваліфікувати як промислове шпигунство.