ua en ru

Президент Бразилії звинуватила АНБ США в промисловому шпигунстві

Якщо повідомлення про те, що США шпигували за бразильською нафтовою компанією Petrobras, підтвердяться, то вони стануть рівносильні промисловому шпигунству, не маючи обґрунтуванням прагнення забезпечення безпеки, заявила Президент Бразилії Ділма Руссефф 9 вересня, передає Reuters.

Бразильська мережа телевізійного мовлення Globo повідомила 8 вересня, що Агентство національної безпеки (АНБ) США щламувало комп'ютерну мережу Petrobras й інших компаній, в тому числі корпорації Google, з посиланням на документи, оприлюднені екс-співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом.

Повідомлення з'явилися на тлі підготовки бразильським керівництвом продажу прав на розробку нафтових родовищ - найбільших з виявлених в недавній час, що знаходяться біля атлантичного узбережжя країни. Державна Petrobras, найбільша компанія Бразилії і національна гордість, здійснила ці відкриття в недавні роки і стане обов'язковим партнером у розробці всіх нових глибоководних родовищ.

Повідомлення Globo загострило тертя у відносинах між Вашингтоном і Бразилією, вже затьмарені попередніми викриттями шпигунства АНБ за бразильськими інтернет-комунікаціями, в т.ч. електронною поштою і телефонними дзвінками самої Руссефф.

Розсерджена Руссефф кілька разів вимагала пояснень. На 23 жовтня 2013 р. запланований державний візит Руссефф в Білий дім для зустрічі з Обамою і можливого укладення контракту на поставку реактивних винищувачів на 4 млрд дол., обговорення співпраці з нафти і технологій біопалива, а також інших комерційних угод.

"Якщо факти, що з'явилися в ЗМІ, підтвердяться, то стане очевидним, що мотив спроб шпигунства - це не питання безпеки або війна з тероризмом, а стратегічні економічні інтереси", - йдеться у випущеній Руссефф заяві.

Уряд США заявив, що секретні програми по збору даних в Інтернеті, викриті Сноуденом в червні 2013 р., націлені на спостереження за підозрюваними в терористичній активності й справді надають владі США зміст приватних повідомлень та телефонних дзвінків.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що АНБ зламало внутрішні мережі Al Jazeera і "Аерофлоту".