ua en ru

АНБ зламало внутрішні мережі Al Jazeera і "Аерофлоту", - джерело

Фахівці Агентства національної безпеки США (АНБ) зламали систему внутрішніх комунікацій телекомпанії Al Jazeera та систему бронювання російського авіаперевізника "Аерофлот". Про це в неділю, 1 вересня, повідомляє видання Spiegel Online з посиланням на документи, отримані від колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена.

Про злом системи "Аерофлоту" говориться в документі, датованому 23 березня 2006 р., причому факт злому наголошується в ньому як "помітний успіх", оскільки система володіє великим потенціалом в якості джерела розвідданих". Така ж оцінка дана і злому американською спецслужбою внутрішніх комунікацій арабського телеканалу Al Jazeera.

Документи не дають підстав для висновків, який був масштаб отримання розвідданих таким чином і припинився він або продовжується досі. Однак Spiegel при цьому зазначає, що мав місце факт стеження за журналістами.

Нагадаємо, колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, що працює за контрактами з ЦРУ і Агентством національної безпеки США, Сноуден став відомий світу в червні 2013 року, після того як розповів західним ЗМІ про тотальний контроль американських спецслужб за Інтернетом та мобільними перемовинами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві і крадіжку державної власності. Сноудену загрожує до 30 років в'язниці.

Також вчора з посиланням на дані Сноудена повідомлялося, що розвідка США в 2011 р. провела 231 кібератаку, витративши на це понад 652 млн дол.