ua en ru

Президент Білорусі Лукашенко надав генеральські звання губернаторам і наказав готуватися до оборони

Президент Білорусі Олександр Лукашенко надав звання генерал-майора головам всіх облвиконкомів і голові Мінського міськвиконкому, оскільки вони керують радами оборони відповідних регіонів. Про це Президент повідомив під час відвідин стаціонарного пункту управління штабу зони територіальної оборони в Мінську.
Білоруський Президент доручив регулярно проводити в Мінську навчання з територіальної оборони на базі одного з районів. Лукашенко заявив також, що ядром формувань всенародної територіальної оборони повинні стати бізнесмени. "Все це дуже серйозно, і не тому, що ми чогось там боїмося. Нам треба забезпечувати безпеку своєї країни", - сказав він.
Лукашенко заявив, що вважає територіальні війська найбільш ефективним засобом оборони держави у разі зовнішньої агресії. Крім того, на них потрібно менше грошей. "Пригадайте сумні уроки історії Великої вітчизняної війни, коли війська загарбників пройшли територію Білорусі буквально за декілька тижнів. Це що, нормально? Щоб цього не відбувалося, уроки треба усвідомлювати, треба це пам'ятати", - відзначив він.
Президент Білорусі зізнався, що в країні немає можливості утримувати велику армію, яку треба годувати, одягати і так далі "Треба підготувати населення, щоб воно могло в потрібний момент виконати свої функції. Це буде найефективніша оборона нашої держави. Нам треба зберегти нашу країну. А якщо всі бачитимуть, що ми цим серйозно займаємося, вони сюди ніколи не сунутимуться", - сказав Лукашенко.
Він доручив чиновникам ширше пропагувати ідеї територіальної оборони, більше розповідати людям про те, що це таке і для чого це треба. Раді оборони білоруської столиці Президент вказав на необхідність ретельно пропрацювати всі документи з організації територіальної оборони, в разі необхідності адаптувати їх до умов реальної обстановки, внести відповідні зміни.