ua en ru

Прес–секретар Медведєва: РФ і Україна досягли "істотного прогресу" у переговорах щодо газу

На переговорах Президента Росії Дмитра Медведєва і Президента України Віктора Януковича за участю прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна, які відбулися в підмосковній резиденції "Завидово", досягнутий значний прогрес. Про це розповіла журналістам прес-секретар Президента РФ Наталія Тімакова.

За її словами, на зустрічі в Завидово вдалося досягти певних домовленостей, в тому числі по транзиту газу. У неділю обговорювалася ситуація в Москві на зустрічі глави "Газпрому" Олексія Міллера з міністром енергетики України Юрієм Бойко.

За підсумками цих переговорів Міллер доповів Президентові РФ, що "в обговорюваних питаннях ставки транзиту газу на Україну досягнутий значний прогрес, що дозволяє розраховувати на укладення відповідних домовленостей в інтересах обох сторін".

Про те, що в переговорах досягнутий прогрес заявили і в прес-службі українського Президента. "В ході переговорів досягнуто значного прогресу, що дає підстави сподіватися на досягнення найближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн", - заявив Янукович.

Про які конкретно домовленості йдеться, ні та, ні інша сторона поки не уточнили.

Нагадаємо, Україна вимагає перегляду газових угод з Росією, враховуючи поточну ціну завищеною. В особливо гостру фазу російсько-українські відносини увійшли на початку вересня 2011 р. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.

Незабаром після цього прем'єр-міністр країни Микола Азаров заявив, що "Нафтогаз України" буде ліквідовано як юридична особа, а всі контракти з ним (у тому числі і з "Газпромом") будуть переглянуті. Росія погрожує подати за це на Україну до суду, заявивши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом".