ua en ru

Прем'єри країн СНД 18-19 жовтня в Петербурзі розглянуть угоду про систему обліку громадян третіх держав

Глави урядів країн СНД 18-19 жовтня 2011 р. у Санкт-Петербурзі розглянуть проект угоди про Єдину систему обліку громадян третіх держав та осіб без громадянства, що в'їжджають на території держав-учасників. Це питання буде розглянуто на засіданні Ради глав урядів Співдружності Незалежних Держав (РГУ СНД).
Російську делегацію очолить прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, який також візьме участь у засіданнях Міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) і вищого органу Митного союзу на рівні глав урядів (Вотс), повідомляє прес-служба уряду.
В основі Єдиної системи обліку громадян третіх держав - створення загальної електронної бази даних, яка забезпечить централізований контроль за переміщенням іноземних громадян, трудящих-мігрантів, нелегалів, злочинних елементів. Таким чином, підвищиться рівень взаємодії країн Співдружності у сфері регулювання міграційних потоків. Крім того, система послужить стартовим майданчиком для об'єднання на цьому важливому напрямку зусиль у рамках СНД, ЄврАзЕС і ОДКБ, дозволить уникнути дублювання по лінії трьох організацій.
На засіданні передбачається також затвердити концепцію стратегічного розвитку залізничного транспорту держав СНД до 2020 р., мета якої - вироблення узгоджених підходів до визначення стратегічних пріоритетів розвитку залізниць держав СНД, а також визначення комплексу заходів, спрямованих на спільне та ефективне забезпечення потреби в залізничних перевезеннях пасажирів і вантажів у міжнародному сполученні.
Центральним у порядку денному засідання РГУ СНД стане обговорення проекту нового договору про зону вільної торгівлі, який покликаний замінити в чому застаріле угоду 1994 р. Договір передбачає спрощення правових основ торгово-економічних відносин між країнами, які підпишуть цей документ, заміну цілого ряду багатосторонніх і приблизно 100 двосторонніх документів, що регламентують сьогодні режим вільної торгівлі на просторі Співдружності. Важливим принципом проекту договору є його відповідність нормам і правилам міжнародної системи регулювання торгівлі, що полегшить країнам-учасницям приєднання до СОТ.При цьому положення договору сумісні із зобов'язаннями, прийнятими щодо третіх країн та їх спілок.
На засіданні передбачається також затвердити план заходів з реалізації другого етапу (2012-2015 рр..) Стратегії економічного розвитку СНД на період до 2020 р., основною метою якого є створення умови для перекладу економік країн Співдружності на інноваційний шлях розвитку.
На порядку денному засідання міждержавної ради ЄврАзЕС у форматі "п'ятірки" (Білорусія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Росія) півтора десятка питань. Глави урядів розглянуть хід виконання плану реалізації спільних заходів держав-членів ЄврАзЕС з подолання наслідків світової фінансової кризи, заслухають порівняльний аналіз розвитку економік держав-членів ЄврАзЕС у 2010р. Учасникам засідання належить обговорити питання про формування нового органу Співтовариства - Суду ЄврАзЕС, початок функціонування якого планується з 1 січня 2012
До порядку денного засідання міждержавної ради ЄврАзЕС - вищого органу Митного союзу в форматі "трійки" (Білорусія, Казахстан і Росія) - включено 8 питань. Зокрема, глави урядів розглянуть проект декларації про формування Євразійського економічного союзу, обговорять хід узгодження проекту нового договору про комісію Митного союзу. Буде заслухано інформацію про набуття чинності міжнародних договорів, що формують Єдиний економічний простір Білорусії, Казахстану і Росії.
1 липня 2011 завершено формування Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану: остаточно сформована Єдина митна територія. Повністю виконано план по перенесенню узгоджених видів державного контролю на зовнішній кордон Митного союзу. Вже в першому півріччі ц.р. оборот взаємної торгівлі держав "трійки" збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 40,5% (у т.ч. в I кварталі - на 31,01%, у II кварталі - на 44,43% від аналогічних періодів 2010р. ). Планується, що з 1 січня 2012 інтеграція в рамках "трійки" вийде на ще вищий щабель - Єдиний економічний простір.