ua en ru

Прем'єру Італії вдалося подолати в правлячій коаліції розбіжності з пенсійної реформи

Уряду прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі вдалося подолати внутрішні розбіжності з питання пенсійної реформи і підготувати план економічних перетворень для оприлюднення на майбутньому саміті ЄС, у рамках виконання зобов'язань, узятих на попередній зустрічі лідерів блоку 23 жовтня ц.р., передає Reuters.
За заявою Берлусконі, йому вдалося досягти консенсусу з соратниками по коаліції, членами партії "Ліга Півночі" і її лідером Умберто Боссі. Нагадаємо, на засіданні Кабінету міністрів, проведеного відразу після саміті 23 жовтня, через розбіжності з "Ліга Півночі" уряду Італії не вдалося прийняти необхідний план реформ, оскільки опоненти виступили проти підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років.
"В результаті нам вдалося домовитися, тепер будемо чекати реакції ЄС", - заявив Боссі, все одно переконаний в неминучості швидкого розпуску уряду. Раніше він і ще кілька міністрів, зокрема міністр інфраструктури і транспорту республіки Альтеро Маттеолі, висловлювали думки про те, що цілісність уряду країни знаходиться під загрозою у зв'язку з розбіжностями з питання пенсійної реформи.
У підготовленому, узгодженому італійської коаліцією листі для Європейської комісії повідомляється про рішення уряду виконати взяті перед ЄС зобов'язання з проведення економічних реформ, зокрема щодо підвищення пенсійного віку. Також у тексті листа містяться інші можливі положення майбутньої реформи, які закликають збільшити державні доходи за допомогою введення нових податків і програми приватизації, підсилити боротьбу з корупцією і лібералізувати ринок праці.
Більшість експертів сходяться на думці, що владі Італії вдалося уникнути урядової кризи, усунувши внутрішні суперечності. Однак якщо в майбутньому коаліція розпадеться, Берлусконі чекає відставка, а уряд - розпуск і дострокові вибори.