ua en ru

Прем'єр Японії закликав Путіна поставити крапку в територіальній суперечці

Прем'єр Японії закликав Путіна поставити крапку в територіальній суперечці Фото: Сіндзо Абе закликав Москву до миру та співпраці

Глава японського уряду закликав РФ вирішити проблему укладення мирного договору

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе закликав президента РФ Володимира Путіна поставити крапку в територіальній суперечці, а також вирішити проблему укладення мирного договору і почати нову епоху російсько-японських відносин. Про це він заявив на Східному економічному форумі, передає ТАСС.

Глава японського уряду вкотре підкреслив, що "вважає ситуацію з не підписаним мирним договором між двома країнами ненормальною".

"Ми стоїмо тут - у кожного за плечима своя позиція щодо історії. Як керівник Японії я переконаний у правильності позиції Японії. Так само, як і ти як керівник Росії впевнений у правильності позиції Росії. Але якщо продовжувати в тому ж ключі, ми можемо вести такі дебати десятиліттями. І якщо залишити все, як є, то ні ти, ні я не зможемо надати найкращі можливості прийдешнім поколінням", - звернувся він до глави РФ Володимира Путіна.

"Володимир, ми з тобою люди одного покоління. Давай проявимо сміливість, візьмемо на себе відповідальність, подолаємо труднощі і залишимо майбутнім поколінням світ, де Росія і Японія розкриють свій потужний потенціал. Давай поставимо крапку в ненормальної ситуації, яка триває вже понад 70 років, і разом почнемо нову епоху російсько-японських відносин, яка триватиме ще 70 років", - додав Абе.


Він також запропонував Путіну проводити щорічні зустрічі у Владивостоці.

"Давайте проводити щорічні зустрічі у Владивостоці і перевіряти, як реалізуються вісім пунктів плану нашої співпраці", - сказав японський прем’єр.

На його думку, у лідерів двох країн раз на рік має бути можливість обговорити нагальні проблеми, "відсторонившись від буденності".

Крім того, Абе вважає, що відносини між Росією і Японією не є конкурентними, а доповнюють одне одного.

Як відомо, Росія і Японія багато десятиліть ведуть переговори з метою вироблення мирного договору. Основною перешкодою на цьому шляху є проблема приналежності Південних Курил. Після закінчення Другої світової війни всі Курильські острови були включені до складу СРСР, проте належність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи островів Хабомаї заперечується Японією. У 1956 році було підписано спільну декларацію про припинення стану війни між СРСР і Японією, але мирний договір досі не укладено.

Нагадаємо, раніше Путін заявив, що допускає можливість компромісу щодо Курильських островів із Японією за умови зростання рівня довіри між Москвою і Токіо.