ua en ru

Прем'єр Польщі заявив, що країна не потребує згоди ЄС для проведення реформ

Прем'єр Польщі заявив, що країна не потребує згоди ЄС для проведення реформ Фото: Матеуш Моравецький (flickr.com premierrp)

15 грудня Сенат Польщі ухвалила скандальні закони про реформу судової системи

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країні не потрібна згода Європейського союзу для реформування власного законодавства. Про це він заявив в ефірі радіостанції "Щецин".

Так, минулого тижня під час візиту в Брюссель Моравецький знав, що "Європейська комісія має намір запустити статтю 7, оскільки цього не приховували".

"Я не просив нікого, щоб не запускали 7 статтю, тому що ми в Європі не є якимись прохачами і нікого не просимо про те, щоб вони погодилися на реформування нами правосуддя", - заявив Моравецький.

Нагадаємо, 15 грудня Сенат Польщі прийняв скандальні закони про реформу судової системи попри протести.

Два закони - про Верховному суді і Державному раді судочинства - авторства президента Анджея Дуди, раніше були піддані критиці в Європейському союзі. Сенат прийняв їх без поправок, які пропонувала опозиція.

Сейм Польщі (нижня палата парламенту) ухвалив ці закони 8 грудня. Закон про Державний раді судочинства передбачає вибір парламентом 15 суддів у раду судочинства, кожен парламентський клуб зможе вказати не більше 9 кандидатів у члени Державної ради.