ua en ru

Прем'єр-міністра Великої Британії і МОК закликали бойкотувати Олімпіаду в Сочі

Популярний британський актор і письменник Стівен Фрай звернувся до прем'єр-міністра Великої Британії і Міжнародного олімпійського комітету із закликом бойкотувати зимову Олімпіаду-2014 в Сочі.

Популярний британський актор і письменник Стівен Фрай (на фото) звернувся до прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона і Міжнародного олімпійського комітету із закликом бойкотувати зимову Олімпіаду-2014 в Сочі, повідомляє ВВС.

У відкритому листі, опублікованому в його блозі, Фрай порівнює утиск прав сексуальних меншин у сучасній Росії з переслідуванням євреїв у гітлерівській Німеччині під час берлінської Олімпіади 1936 р. і наполягає на тому, що проведення ігор у Росії назавжди заплямує олімпійський рух.

"Недостатньо сказати, що олімпійців-геїв не переслідуватимуть на території їх олімпійського селища. У загальних інтересах гуманності, що проголошується олімпійським рухом, МОК зобов'язаний сказати тверде "ні" варварському, фашистському закону, прийнятому Думою з подачі Путіна", - пише Фрай.

Стівен Фрай є відкритим геєм і в березні цього року приїздив до Санкт-Петербурга, щоб взяти інтерв'ю у депутата петербурзьких законодавчих зборів Віталія Мілонова, який прославився як ініціатор заборони пропаганди гомосексуалізму. Також повідомлялося, що ЛГБТ-спільноти у США і Великій Британії закликають бойкотувати російську горілку на знак протесту проти утиску прав геїв і лесбіянок у Росії.

Напередодні про можливість бойкоту Олімпіади в Сочі заявила міністр юстиції ФРН Сабіне Лойтхойссер-Шнарренбергер. Вона обурена новим російським законом про заборону пропаганди нетрадиційної сексуальної орієнтації. За словами німецького міністра, для спортсменів існує можливість не брати участь у змаганнях, а для політиків - відмовитися від відвідування цього заходу.

Раніше в липні з вимогою оголосити бойкот Олімпійським іграм у Сочі виступив американський сенатор Ліндсі Грем через можливе надання Росією тимчасового притулку екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену.

Нагадаємо, із закликом утриматися від відвідування України напередодні проведення Євро-2012 виступив телеканал ВВС і, зокрема, англійський футболіст Сол Кемпбелл. В опублікованих матеріалах Україну звинувачували в расизмі. Пізніше асоціація англійських вболівальників заявила про намір подати до суду на творців фільму.

Як наголосив після закінчення Євро-2012 президент Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА) Мішель Платіні, Україна та Польща проявили себе як гостинні і толерантні країни, і жодних проявів расизму під час чемпіонату Євро-2012 у країнах не зафіксовано.