ua en ru

Прем'єр-міністр Туреччини на мітингу висловив підтримку поваленому єгипетському Президенту Мурсі

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висловив підтримку лідеру "Братів-мусульман", поваленому єгипетському Президенту Мохаммеду Мурсі, передає ВВС.

У відповідь на висилку турецького посла з Єгипту Ердоган, виступаючи на мітингу, продемонстрував чотири пальці - жест, який є вітальним у прихильників Мурсі. Він також заявив журналістам, що ніколи не буде поважати політиків, які прийшли до влади шляхом військового перевороту.

Днем раніше Ердоган засудив розгін прихильників руху "Брати-мусульмани" в серпні, в результаті чого загинули сотні людей, і закликав звільнити Мурсі з в'язниці.

Нагадаємо, напередодні уряд Єгипту звернувся до посла Туреччини з проханням покинути країну і звинуватила турецький уряд у підтримці організацій, "що поширюють нестабільність". Уряд Туреччини пообіцяв надати "рівносильний" відповідь на дії Єгипту.

На батьківщині Ердогана звинувачують в авторитаризмі і "повзучої ісламізації" країни. Під час правління його партії в Туреччині військові, які раніше приходили до влади шляхом перевороту, віддаються суду (справа екс-президента Кенана Еврена і його сподвижників). Крім того, сотні політиків і службовців силових структур звинувачуються в причетності до предотвращенному змови з метою повалення чинного режиму (справа "Эргенкон").