ua en ru

Прем'єр-міністр Таїланду Бангкок може піти під воду

Шлюзи та дамби в Бангкоку не впораються з напором води, жителі тайської столиці повинні готуватися до затоплення центру міста. Про це напередодні заявила прем'єр-міністр Таїланду Йінглак Чинават, повідомляють тайські ЗМІ.
Свою заяву глава уряду зробила після того, як повінь повністю паралізувала роботу другого за значимістю аеропорту Дон Муеанг, розташованого на півночі Бангкока. Як зазначила прем'єр-міністр, тільки злагоджена робота рятувальників, армії і муніципальних служб може мінімізувати наслідки стихійного лиха.
За словами Чинават, найбільш серйозному ризику опинитися під водою піддаються жителі районів, розташованих вздовж ріки Чао Прая, тобто 10% міста. Повінь вже стала причиною загибелі щонайменше 366 людей.
У спеціальному зверненні до жителів міста губернатор Бангкока Сухумбханд Парібат повідомив 26 жовтня, що за минулу добу рівень води в річці Чао Прая знову побив власний рекорд, встановлений вранці 25 жовтня, і досяг вже 2,4 метра над рівнем моря. У понеділок вода піднялася до рівня в 2,3 метра, що на 3 см вище рекорду 15-річної давності.
Очікується, що до вихідних рівень води в річці підніметься до 2,6 метра, що на 10 см вище розташованих у місті дамб і шлюзів. Мер вважає, що як тільки вода подолає бетонні загородження зверху, насипи можуть не витримати, і споруди зруйнуються.
У всіх 50 муніципальних округах міста створені екстрені центри евакуації. Експерти припускають найгірше: за прогнозами синоптиків, прирічні райони можуть піти під воду на 2 м, 25% міста опиниться під водою на 1 м, решта районів затопить на 10-12 см.
Зазначимо, що раніше під воду пішли декілька тайських провінцій, в тому числі популярний курортний район Паттайя. Вулиці Паттайї після 15-годинного дощу перетворилися на річки, підтоплено перші поверхи будинків, наполовину пішли під воду автомобілі. Транспортне сполучення в місті фактично паралізовано.