ua en ru

Прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао закликав ЄС зняти ембарго на постачання зброї

Прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао закликав Європейський союз зняти ембарго на постачання зброї Пекіну. "Я буду дуже відвертим. Ми важко працювали протягом понад десяти років, щоб ЄС визнав ринковий характер китайської економіки і зняв ембарго на постачання озброєнь. Проте конкретних дій поки немає. І я глибоко про це шкодую", - сказав Вень Цзябао на зустрічі 20 вересня з Президентом Євроради Германом ван Ромпеєм, головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та високим представником ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон, передає телеканал Al-Jazeera. Нагадаємо, що ЄС заборонив експорт озброєнь до Китаю в 1989 р. після придушення виступів на площі Тяньаньмень. Франція та Італія закликають переглянути це рішення, проте Великобританія наполягає на збереженні ембарго.

Раніше КНР пов'язував фінансову допомогу єврозоні з поступками у сфері торгівлі озброєннями і визнанням економіки Китаю ринковою в рамках Світової організації торгівлі.

У серпні цього року Вень Цзябао повідомив канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що Пекін готовий інвестувати в єврозону за умови "повного врахування ризиків з її боку".

Експерти відзначають, що переговори прем'єр-міністра Китаю і влади ЄС у Брюсселі важливі для обох сторін. Євросоюзу потрібно заручитися хоча б формальною підтримкою з боку Китаю, золотовалютні резерви якого перевищують 3 трлн дол., у той час як КНР необхідно розвивати відносини з ЄС перед зміною еліт в кінці цього року. ЄС є найбільшим торговим партнером Китаю з об'ємом в 557 млрд дол. в 2011 р.

Читайте також: Обсяг експорту американської зброї в 2011 р. виріс в 3 рази - до 66,3 млрд дол