ua en ru

Прем'єр-міністр Іспанії Рахой оголосив про підвищення ПДВ на 3 п.п. - до 21%

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оприлюднив пакет антикризових заходів, спрямованих на досягнення цільових показників бюджетного дефіциту, що передбачає скорочення держвитрат на 65 млрд євро в найближчі два з половиною роки, передає Reuters.

Однією з ключових заходів плану фіскальної консолідації стало збільшення ПДВ на 3 процентних пункти - з 18% до 21%. Також план включає скасування податкових пільг на майно, перегляд розмірів допомоги з безробіття, скорочення бюджетів міністерств, 20-процентне скорочення держфінансування для профспілок та політичних партій, зменшення кількості державних компаній і фондів на національному, регіональному та місцевому рівнях, скасування різдвяного бонусу для високопоставлених чиновників в 2012 р.

Іспанський прем'єр також заявив, що буде проведена реформа державних адміністративних органів, яка повинна принести в бюджет до 3,5 млрд євро, розроблений новий механізм надання ліквідності для полегшення фінансування регіонів, можуть бути приватизовані залізничні, авіаційні і портові активи.

Крім іншого, Рахой оголосив, що уряд Іспанії пропонує ввести нову схему оподаткування для енергетичного сектора, в рамках якої компанії і споживачі енергії розділять тягар так званого "тарифного дефіциту", рівного 25 млрд євро. Тарифний дефіцит в електроенергетичному секторі виник внаслідок того, що іспанські енергокомпанії реалізують енергію за регульованими цінами нижче вартості виробництва електрики.

Перед Іспанією стоїть важкоздійснюване у світлі економічної ситуації завдання щодо скорочення дефіциту бюджету до припустимої в єврозоні межі - 3%. Цього тижня міністри фінансів Євросоюзу погодилися надати Іспанії право перенести "дедлайн" з даного рівня на 2014 р., у той час як раніше передбачалося, що Мадрид знизить дефіцит бюджету до 3% ВВП до 2013 р.

Проте глибока рецесія в економіці, викликана тяжким становищем банківського сектора і кризою на ринку нерухомості, зробили досягнення цієї мети малоймовірним без додаткових податково-бюджетних заходів, на які зважився піти уряд.

25 червня 2012 р. Іспанія офіційно запитала у ЄС фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро. Раніше, 21 червня ц.р., були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектора, проведеного компаніями Rolan Berger та Oliver Wyman. За їх даними, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 до 62 млрд євро, при цьому трьом найбільшим іспанським банкам - Banco Santander, BBVA і Caixabank не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть у найгіршому сценарії. Аналогічні висновки щодо Banco Santander відзначають у своїй доповіді експерти Moody's.

Кошти на рекапіталізацію банків виділяються на умовах дотримання Іспанією бюджетної дисципліни і проведення програми фіскальної консолідації. Перший транш фінансової допомоги для рекапіталізації банків розміром в 30 млрд євро Іспанія отримає до кінця липня 2012 р.