ua en ru

Прем'єр-міністр Іспанії спростував неминучість звернення за допомогою до ЄС

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой спростував неминучість звернення за допомогою до Євросоюзу. Заява глави іспанського уряду стала реакцією на чутки про те, що Мадрид може звернутися за фінансовою підтримкою до Брюсселя вже до 6-7 жовтня, передає Reuters. Рахой також зазначив, що він погодив заходи бюджетної економії з главами регіонів. Крім того, центральний уряд досяг компромісу з місцевою владою про пропорційну економію коштів.

Раніше завершився незалежний аудит 14 банків Іспанії, проведений компанією Oliver Wyman. За його підсумками було встановлено, що іспанським банкам буде потрібно 59,3 млрд євро додаткового капіталу, щоб витримати серйозний економічний спад. Найгірша оцінка, яка не враховує податкові пільги та плани банків щодо збільшення власного капіталу, базується на сценарії, при якому в період 2012-2014 гг. економічний спад для Іспанії складе 6,5%.

У відповідності з результатами аудиту, половина з 14 банків має потребу в капіталі, при цьому банки, які вже були націоналізовані, відчувають дефіцит у 49 млрд євро.

25 червня 2012 р. Іспанія попередньо погодила з Євросоюзом допомогу фінансовому сектору в розмірі 100 млрд євро. Раніше міністр економіки країни Луїс де Гіндос повідомив, що Іспанія звернеться за допомогою до Євросоюзу не раніше, ніж будуть отримані результати підсумкового аудиту.

Читайте також: Іспанія готова просити допомогу наступного тижня, - джерело