ua en ru

Прем'єр-міністр Індії почав історичний візит до М'янми

Прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх почав триденний візит до М'янми. Це перший візит голови індійського уряду в цю країну за чверть століття. Останнім прем'єром Індії, що відвідав М'янму, був Раджів Ганді у грудні 1987 р., відзначають індійські ЗМІ.

Індія залишається прихильною "тісному, енергійному і взаємовигідному партнерству з урядом і народом М'янми", заявив Сінгх перед вильотом в колишню столицю M'янми м. Янгон, передає Associated Press. За його словами, метою історичної поїздки є налагодження тісніших торгових і інвестиційних зв'язків, спільний розвиток прикордонних областей і вдосконалення транспортного сполучення між двома державами.

На думку спостерігачів, візит Сінгха в М'янму також пов'язаний із зусиллями Індії із забезпечення своєї швидкорослої економіки надійними постачаннями енергоносіїв. Останніми роками в Нью-Делі з роздратуванням спостерігали за домінуванням Китаю в перспективних проектах освоєння нафтогазових ресурсів М'янми.

М'янма (колишня Бірма) протягом декількох десятиліть знаходилася в міжнародній ізоляції, після того, як в 1988 р. влада в країні захопила військова хунта. Проте в 2010 р. бірманські генерали провели перший загальнонаціональні вибори і узяли курс на поступову демократизацію і реінтеграцію країни в міжнародне співтовариство.

Нагадаємо, в квітні США зняли частину санкцій з М'янми.