ua en ru

Прем'єр Катару: Спостерігачі ЛАД допустили помилки в Сирії і потребують допомоги ООН

Прем'єр-міністр Катару шейх Хамад бен Джасем аль-Тані звернувся за допомогою до Організації Об'єднаних Націй (ООН) для врегулювання ситуації в Сирії, оскільки, на його думку, прибулі туди спостерігачі від Ліги арабських держав (ЛАД) "допустили помилки". Ситуацію, що склалася катарський прем'єр, стурбований повідомленнями сирійської опозиції про спроби влади обдурити місію ЛАГ, обговорив з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. "Нам потрібна підтримка і незамінний досвід, яким володіє ООН. ЛАД вперше проводить наглядову місію і, на жаль, допускає помилки", - заявив аль-Тані, який очолює робочу групу ЛАД по Сірії, передає France 24. При цьому аль-Тані не уточнив, про які саме помилки йдеться. Шейх і генсек ООН обговорили практичну допомогу, яку міжнародна організація могла б надати спостерігачам ЛАД.
Напередодні від представників сирійської опозиції надійшли повідомлення про те, що уряд Башара Асада навмисно намагається ввести в оману групу спостерігачів ЛАД. "Місія ЛАД знаходиться тут вже тиждень, і їх маршрут проходить через лояльні уряду території, - розповідає представник групи Syrian Observatory for Human Rights Рамі Абдель Рахман. - Влада відстежує пересування спостерігачів і всюди супроводжує їх. У багатьох містах як і раніше присутні військові, які пересіли в замасковані під цивільні машини".
Нагадаємо, під тиском санкцій Дамаск дозволив роботу спостерігачів ЛАД на території країни. Група з 50 спостерігачів, очолювана генералом армії Судану Мохаммедом Ахмед Мустафа аль-Дабі, прибула до столиці Сирії м. Дамаск 27 грудня 2011 р. Першої точкою у маршруті місії став оплот опозиції - м. Хомс.
З березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення та збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Президента Башара Асада та проведення реформ. Влада пішла на ряд поступок, проте керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД призупинила членство Сирії та ввела відносно держави ряд економічних санкцій. За даними ООН, жертвами кровопролиття вже стали більше 5 тис. чоловік.