ua en ru

Прем'єр Італії назвав припинення роботи уряду "смертельним ризиком" для країни

Прем'єр-міністр Італії Енріко Летта сьогодні спробував заручитися підтримкою парламентаріїв в ході виступу в Сенаті перед початком голосування по вотуму довіри Кабінету міністрів. Летта заявив, що припинення роботи уряду в поточних складних умовах буде "смертельним ризиком" для Італії.

Прем'єр-міністр Італії Енріко Летта (на фото) сьогодні спробував заручитися підтримкою парламентаріїв в ході виступу в Сенаті перед початком голосування по вотуму довіри Кабінету міністрів. Летта заявив, що припинення роботи уряду в поточних складних умовах буде "смертельним ризиком" для Італії, передає Bloomberg.

За даними Bloomberg, Сенат схиляється у бік Летти і Кабінету під його керівництвом. На цьому фоні італійський фондовий індекс FTSE MIB перейшов до зростання і піднявся на 0,8%, підвищуються ціни на держоблігації країни.

Важливим чинником стало рішення лідера партії "Народ свободи" Анджеліно Альфано, який покинув уряд 28 вересня на прохання екс-прем'єра Сільвіо Берлусконі, і частини його прихильників підтримати діючий уряд. В ході звернення Летти до Сенату в середу Альфано сидів від нього ліворуч.

"Альфано кинув прямий виклик Берлусконі, думаю, це ознака того, що Летта набере достатньо голосів", - вважає аналітик Eurasia Group Федеріко Санті.

Зараз в італійському Сенаті йде підготовка до голосування, початок обговорення питання в нижній палаті запланований на 17:00 за київським часом.

Тим часом Берлусконі в перерві заявив журналістам, що партія "Народ свободи", одним з керівників якої він є, голосуватиме проти уряду і не покине Сенат до завершення голосування.

Рішення про проведення голосування з питання про довіру уряду було прийнято після того, як п'ять міністрів, що представляють партію "Народ свободи", подали прохання про відставку.

Як повідомлялося, приводом для відставки міністрів стало небажання уряду відмовитися від підвищення податку з продажів. Партія Берлусконі виступає проти підвищення ставки податку, незважаючи на те, що дефіцит бюджету Італії цього року може трохи перевищити дозволені правилами ЄС 3% ВВП і кабінету необхідно знайти нові джерела доходів.

Тим часом Летта все-таки відхилив прохання про відставку п'яти представників партії Берлусконі.

Як відзначають європейські ЗМІ, політичний хаос, що утворився в Італії, може стати перевіркою того, наскільки міцний захист Європи від нової хвилі паніки на фінансових ринках.