ua en ru

Прем'єр Іспанії відповів на лист глави Каталонії остаточним ультиматумом

Прем'єр Іспанії відповів на лист глави Каталонії остаточним ультиматумом Фото: акція протесту в Каталонії (wikipedia.orgLohen11)

Каталонія має дати остаточну відповідь про статус до 19 жовтня

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой дав відповідь на лист каталонського лідера Карлеса Пучдемона з пропозицією про зустріч, в якому зажадав дати чітку відповідь про статус регіону, попередивши про відповідальність за порушення конституції Іспанії. Текст листа опублікувало видання El Mundo.

Повідомляється, що в своєму листі іспанський прем'єр знову закликав каталонського лідера повернутися до "законності".

"Це в ваших руках... В іншому випадку ви будете нести виключну відповідальність за не дотримання Конституції", - заявив Рахой.

Іспанський прем'єр нагадав, що вимога про проясненні статусу Каталонії є першим кроком для введення в дію ст. 155 Конституції, яка передбачає скасування автономного статусу регіону для відновлення конституційного порядку.

Так, згідно з цією вимогою, термін, у який Каталонія має дати остаточну відповідь про статус, закінчився сьогодні, 16 жовтня, 10:00 понеділка. Додатковий строк, який влада Іспанії готові надати Каталонії, закінчується у четвер, 19 жовтня.

Також Рахой прокоментував список документів, на які посилався у своєму листі Пучдемон. В їх числі були згадані вимоги до розслідування дій поліції під час каталонського референдуму і заклики до діалогу між Мадридом і Барселоною, які виклали ООН, ОБСЄ та Рада Європи.

Нагадаємо, раніше лідер іспанської Каталонії Карлес Пучдемон у листі запропонував прем'єр-міністра країни Маріано Рахою зустрітися протягом двох місяців і обговорити ситуацію в регіоні.