ua en ru

Прем'єр Греції готовий до відставки в обмін на голосування "за" по вотуму довіри уряду, - джерело

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу готовий піти у відставку і передати владу тимчасовому уряду після винесення вотуму довіри його кабінету міністрів, передає Reuters з посиланням на джерело в уряді.
За словами джерела, з питання формування тимчасового кабінету міністрів в даний час йдуть переговори.
Раніше повідомлялося, що Папандреу категорично виключив можливість своєї відставки. Незадовго до цього лідер грецької опозиції, глава місцевої партії "Нова демократія" Антоніс Самарас закликав Папандреу піти у відставку, Крім того, лідер опозиції зажадав провести в найближчі шість тижнів дострокові парламентські вибори.
Голосування з питання довіри грецькому уряду парламент має намір провести завтра, 4 листопада.
Папандреу напередодні заявив, що готовий створити коаліційний уряд з опозицією, щоб уникнути посилення політичної кризи.
Він дав зрозуміти, що відмовиться від проведення референдуму з питання по програмі фінансової допомоги Греції, ідея якого викликала негативну реакцію кредиторів і критику опозиції.
Нагадаємо, що приводом до даних подій послужила недавня заява Папандреу про проведення в країні референдуму з питання нової програми допомоги від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ). Ризикована ініціатива прем'єра послідувала через лічені дні після того, як європейські лідери з величезною працею погодили нову програму допомоги Греції, що оцінюється в 130 млрд євро.
Соціологічні опитування показують, що більше половини греків виступають проти прийняття умов нової програми.