ua en ru

Прем'єр Чехії вважає неприйнятним направляти проект бюджету в ЄК ще до прийняття його парламентом

Прем'єр-міністр Чехії Петро Некас виступає проти того, щоб кожен раз направляти проект національного бюджету в Єврокомісію (ЄК) ще до його затвердження парламентом країни. У той же час чеський політик готовий на саміті Євросоюзу підтримати всі зусилля колег, які призведуть до стабілізації обстановки в єврозоні. "Ми готові обговорювати питання про введення автоматичних санкцій щодо порушників бюджетної дисципліни, але направляти проект бюджету в Брюссель щоразу ще до того, як він отримав схвалення парламенту країни, - це неприйнятно для нас", - цитує Reuters заяву Некаса, озвучену в інтерв'ю чеським ЗМІ.
Нагадаємо, 22 листопада комісар Євросоюзу з економіки і грошово-кредитної політики Оллі Рен повідомив, що Єврокомісії потрібні повноваження для втручання у формування національних бюджетів. "Це стосується всіх держав єврозони і передбачає більш широкі повноваження ЄК в питанні формування національних бюджетів", - сказав Рен, зазначивши, що розширення повноважень ЄК буде мати наслідки для суверенітету країн валютного блоку. За словами єврокомісара, більш інтенсивний контроль буде здійснюватися за країнами, що порушують положення Пакту стабільності і зростання.
Він пояснив, що Єврокомісія внесе на розгляд два положення, введення яких покликане забезпечити подальшу стабілізацію бюджетної політики держав єврозони. Одна з пропозицій орієнтована на розуміння необхідності підтримки стабільності на національному рівні, вона містить вимогу дотримуватися при формуванні бюджету ряду кількісних правил, які відповідають середньостроковим цільових показників по дефіциту бюджету, зафіксованим в Пакті стабільності і зростання. Середньострокові цільові показники, відображені в Пакті, передбачають бездефіцитне виконання бюджету.
Ініціатива ЄК передбачає фіксацію цих бюджетних правил в національному законодавстві європейських країн, переважно - в конституціях. Крім того, ЄК пропонує формувати національні бюджети на основі незалежних прогнозів, підготовлених національними бюджетними радами. "Ми повинні бути впевнені, що національні бюджети країн єврозони відповідають положенням Пакту стабільності та зростання ЄС до їх схвалення парламентами держав. У зв'язку з цим ЄК повинна подивитися на проекти бюджетів найпізніше до 15 жовтня кожного року, щоб мати можливість повідомити про свою думку і про необхідність внесення коректив", - уклав єврокомісар.
Нагадаємо, у Брюсселі сьогодні відкривається дводенний саміт країн ЄС. Головним питанням першого дня роботи саміту стане проблема виходу із загальноєвропейської боргової кризи. Дискусія пройде під час неформальної вечері учасників зустрічі. На вечерю також запрошений глава Європейського центрального банку Маріо Драгі.
Питання боргової кризи буде розглядатися і в другий день саміту під час робочого засідання. Також будуть вивчені пропозиції щодо створення сприятливих умов для розвитку європейської економіки та обговорені питання подальшої інтеграції європейської економіки.