ua en ru

Припинення безмитного імпорту сталевих труб з України до Росії негативно вплине на фінансові результати "Інтерпайпу", - аналітик.

Припинення безмитного імпорту сталевих труб з України в Росію, про що напередодні повідомила Федеральна митна служба РФ, є негативною для євробондів "Інтерпайп-10". "Випуск "Інтерпайп-10" є одним з найменш ліквідних на ринку євробондів серед українських емітентів. Після дефолту попит на папір дуже обмежений, тому новина практично не мала ніякого впливу на котирування", - заявив у коментарі РБК-Україна аналітик ІК "Phoenix Capital" Дмитро Бородай.
"До 50% від загального обсягу продажів труб "Інтерпайпу" припадає на російський ринок... і значимість цього ринку за час кризи тільки зросла, оскільки російські замовники (в основному нафтові компанії) скоротили обсяги замовлень на трубну продукцію в меншій мірі, ніж клієнти з інших країн", - підкреслив Д.Бородай.
Він відзначив, що навіть мито за мінімальною ставкою, в діапазоні 8-11%, негативно вплине на фінансові результати "Інтерпайпу", так як мито, по суті, з'їдає всю маржу компанії від експортних операцій в РФ. "Ми сумніваємося, що найближчим часом "Інтерпайп" зможе перенаправити свої обсяги поставок на інші ринки, тому компанія швидше за все продовжить експортувати свою продукцію в Росію при низькій або навіть нульовій рентабельності, поки ситуація не проясниться і можливо квоти не будуть переглянуті", - сказав аналітик.
Він не виключає, що на даний момент представники профільних міністерств України і Росії ведуть переговори щодо узгодження квот на другий квартал 2010 р., і існують ймовірність того, що незабаром безмитний імпорт труб з України відновитися. "У той же час, на нашу думку, переговори щодо безмитного ввезення українських труб опосередковано пов'язані з наміром України ввести обмеження на імпорт російських мінеральних добрив, який активно лобіюють представники вітчизняного хімпрому. Отже, Україні ймовірно доведеться піти на поступки в цьому питанні. І тут багато що залежить від того, кого має намір підтримати український уряд більшою мірою - вітчизняних виробників міндобрив або трубну промисловість", - відзначив Д.Бородай.
Нагадаємо, Росія припинила безмитне ввезення сталевих труб 1 квітня ц.р. За даними експертів, обсяг російського ринку труб оцінюється в 3-4 млрд дол, українська частина якого становить 250-300 млн дол.