ua en ru

Припинення роботи АЕС в Німеччині обійдеться в 55 млрд євро

Аварія в Японії на АЕС "Фукусіма-1" змусила владу Німеччини тимчасово відключити від енергомережі сім найбільш старих німецьких АЕС і, за словами канцлера Ангели Меркель, переглянути ставлення до атомної енергетики в цілому. Про це пише газета РБК daily.

У той же час у разі прискореного відмови Німеччини від послуг всіх 17 наявних АЕС країні загрожує дефіцит електроенергії, для компенсації якого необхідні інвестиції в обсязі 55 млрд євро, стверджує консалтингова компанія Trendresearch.
Якщо нинішня правляча коаліція повернеться до рішень своїх попередників на чолі з екс-канцлером Герхардом Шредером, які планували відключити від мережі останню в Німеччині АЕС до 2022 р., то до 2020 р. ФРН загрожує дефіцит електроенергії в 10 тис. МВт. Це відповідає сумарній потужності приблизно десятка великих вугільних чи газових електростанцій.
В кінці минулого року кабінет Ангели Меркель домігся коригування рішень попереднього уряду в плані того, що граничний термін роботи німецьких АЕС був відсунутий на 14 років. Однак зараз, під враженням трагедії на АЕС у Японії, влада Німеччини прагне знову, хоча б частково, цей термін скоротити.
Аналітики Trendresearch констатують, що в даний час у ФРН збираються будувати 85 нових вугільних і газових електростанцій. При цьому лише 21 з них вже зводиться або ж будівництво ось-ось почнеться. Реалізація ж 29 проектів під питанням, а ще 35 - скоріше малоймовірна. Основна причина - масові протести населення та місцевих політиків проти нового будівництва.
Таким чином, додаткові інвестиції у вугільні та газові електростанції в разі прискореного виходу Німеччини з атомної енергетики, за розрахунками Trendresearch, повинні скласти до 2020 р. 18 млрд євро. Крім того, доведеться форсувати і розвиток поновлюваних джерел енергії, що припускає додаткові інвестиції ще у розмірі 37 млрд євро, адже екологічно чиста електрика до цих пір значно дорожче отриманої традиційними методами.