ua en ru

Припинення "Газпромом" передоплат "Нафтогазу" за транзит створює ризик для поставок газу до Європу, - Fitch

"Газпром" прийняв рішення припинити передоплати транзиту природного газу "Нафтогазу" як мінімум до 2015 р., що створює потенціал для невеликих перебоїв з поставками газу до південно-східної Європи цієї зими через низькі обсяги газу у сховищах України. Про це йдеться в огляді Fitch.

"Газпром" прийняв рішення припинити передоплати транзиту природного газу "Нафтогазу" як мінімум до 2015 р., що створює потенціал для невеликих перебоїв з поставками газу до південно-східної Європи цієї зими через низькі обсяги газу у сховищах України. Про це йдеться в огляді Fitch.

"Авансові платежі ВАТ "Газпром" є критичними для "Нафтогазу України", котрий, як і раніше, покладається на виручку від транзиту газу і підтримку від української влади для компенсації збитків на внутрішніх продажах газу через низькі тарифи, встановлені урядом. Від початку 2012 р . "Газпром" зробив передоплати транзиту на 3,5 млрд дол., які українська компанія використовує для фінансування закупівель російського газу, в тому числі для заповнення ПСГ. Але "Газпром" нещодавно заявив, що остання проплата на 1 млрд дол. буде охоплювати період до 2015 р.", - зазначає Fitch.

Ці платежі допомогли "Нафтогазу" сформувати резерв у 7,5 млрд кубометрів. Проте "Газпром" заявив, що "Нафтогаз" повинен закачати до ПСГ ще 12 млрд куб. м газу, аби Україна була забезпечена газом на зиму і не потребувала використання газу, що проходить трубопроводом до Європи. При поточних цінах в Україні близько 400 дол. за 1 тис. куб. м газу це коштуватиме близько 4,8 млрд дол., що "Нафтогаз" дозволити собі не може.

"Ми вважаємо, що, навіть якщо "Газпром" зацікавлений у переговорах з Україною про участь у її газотранспортній системі, передусім необхідно високорівневе політичне рішення. Схоже, що жодна сторона не хоче йти на поступки на даний момент", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, раніше голова правління російського газового монополіста Олексій Міллер заявив, що переговори про створення консорціуму з управління ГТС України на даний час заморожені.

Раніше "Нафтогаз" відмовився від закачування газу до ПСГ для підстраховки європейських споживачів. Згодом Міллер заявив про те, що ВАТ "Газпром" не закачуватиме газ до ПСГ України за жодних умов. "Зараз ми газ не закачуємо і закачувати його до ПСГ України не будемо", - сказав він, додавши, що у "Газпрому" є суто негативний досвід із закачування газу до ПСГ України.

Зазначимо також, що Україна в недалекому майбутньому хоче налагодити закупівлю газу європейських компаній прямо зі своїх підземних сховищ. Для цього зараз опрацьовуються схеми, за якими європейським компаніям буде запропоновано українські ПСГ у якості газового хаба.

Як відомо, ВАТ "Газпром" збирається виставити рахунок Україну за недобір газу у 2013 р. Офіційний представник російського монополіста Сергій Купріянов нагадав, що компанія виставляла рахунок НАК "Нафтогаз України" за недобір газу у 2012 р., однак Київ його не сплатив. Сума торішнього вимоги становила 7 млрд дол.

При цьому "Газпром" не збирається подавати до суду на Україну, оскільки не розраховує, що українська сторона сплатить позов. "Щоб йти до суду, треба розуміти, звідки вони візьмуть гроші. Поки такого розуміння немає", - сказав Купріянов, додавши, що "Газпром" не блокує реверсних поставок газу до України.