ua en ru

Попередження — не покарання. Виписуємо вам штраф

Попередження — не покарання. Виписуємо вам штраф

Водії по-різному ставляться до патрульним з поліції. Більшість сходиться на думці, що вони порядніше даішників. В новинних стрічках з'являються повідомлення про те, що патрульних ловлять на отриманні хабарів. Однак тепер такий підхід до вирішення спірних питань — швидше виняток, ніж правило.

Безтурботні водії, які не дбають про страхування відповідальності перед колегами, відчули це на собі. При перевірці документів тепер рідко вдається звільнитися усним попередженням або "домовитися" з хлопцями у формі. За законом про ОСАГО водії зобов'язані возити дійсний поліс автоцивілки разом з водійським посвідченням та свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу. Тому водієві розумно оформити страховий поліс, щоб не довелося платити штраф. Зрозуміло, якщо він не пільговик, звільнений тим же законом від купівлі полісів автоцивілки.

Розмір штрафу, який загрожує водієві при зустрічі з патрульними, залежить від обставин. Припустимо, поліс оформлений правильно, але чоловік залишив його вдома або нещодавно втратив, а заміну не встиг оформити. У такому разі поліцейські виписують порушнику мінімальний штраф — 425 грн. (згідно з Кодексом про Адміністративні правопорушення). Якщо патрульні розташовані до водія прихильно та інших порушень не виявили, він може обмежитись усним попередженням. Тільки якщо хтось із близьких швидко привезе поліс.

Ситуація серйозніша, якщо страховка не оформлена або закінчився термін її дії: штраф, як зазначено у Кодексі, становить 850 грн. Виходить, що штраф може обійтися автомобілісту дорожче, ніж покупка поліса в інтернеті (наприклад, за допомогою сервісу підбору страховок OH), в офісі страхової компанії або агента. Нарешті, припустимо, що водій зі спокійною совістю показує поліс, а патрульний з'ясовує, що страховка недійсна. Умільці навчилися підробляти страховки ОСАЦВ настільки ретельно, що іноді не тільки клієнт, але і поліцейські не відразу визначають — де оригінал, а де фальшивка.

Не треба сподіватися, що вдасться обвести навколо пальця патрульних. Пильні співробітники поліції в інтернеті перевіряють статус поліса на поточну дату за його номером. Аналогічно, за номером або VIN-коду автомобіля, вони з'ясовують, забезпечений страховкою перевіряється транспорт, і в якого страховика придбаний поліс. В кінці 2017 року на зміну паперовим полісами прийдуть електронні. Перевірка страховки буде займати хвилину і не вдасться уникнути відповідальності за ігнорування закону.