ua en ru

Подання Верховного суду до КСУ не зупинить закон про люстрацію, - голова Ради суддів

Подання Верховного суду до КСУ не зупинить закон про люстрацію, - голова Ради суддів
Голова Ради суддів України Валентина Симоненко вважає, що подання Верховного суду Конституційний суд не зупинить виконання закону "Про очищення влади" (про люстрацію).

Голова Ради суддів України Валентина Симоненко (на фото) вважає, що подання Верховного суду Конституційний суд не зупинить виконання закону "Про очищення влади" (про люстрацію). Про це Симоненко заявила сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"По-перше, мова йде про неконституційність положення пункту 6 статті 1 стосовно членів Вищої кваліфікаційної комісії, членів Вищої ради юстиції, голови державної судової адміністрації та їх заступників, представників судової влади", - сказала Симоненко.
За її словами, мова йде не про всіх членів Вищої кваліфікаційної комісії та Вищої ради юстиції, а саме про представників судової влади.

"По-друге, мова йде про неконституційність положень цього закону стосовно суддів, які зазначені як судді, які розглядали справи та визначені законами про амністію і відновлення довіри. Законом, який перед цим був прийнятий, держава не визнавала рішення суддів незаконними, воно проголосило амністію цим особам. Але за законом "Про відновлення довіри до судової системи" дійсно створена тимчасова комісія, яка визначає, наскільки судді, приймаючи ці рішення, діяли умисно і наскільки вони були упередженими при прийнятті цього рішення", - зазначає Симоненко.

"За міжнародними стандартами особа не можна притягати двічі до відповідальності. А щодо цих суддів виходить, що особа двічі притягнуто до відповідальності - за законом "Про відновлення довіри до судової системи" і законом "Про очищення влади" за двома різними процедурами", - додає голова Ради суддів України.

Симоненко також зазначила, що в поданні ВСУ жодним чином не зазначено про майнову люстрацію суддів. "Воно не зупиняє дію закону "Про очищення влади", - зазначає голова Ради суддів України.

За її словами, зазначене подання до Конституційного суду було направлено вимогу всього суддівського співтовариства України.
"Це було рішення з'їзду суддів про звернення до голови ВСУ, про те, щоб він зреагував на закони, які порушують принцип незалежності суддів. Було також звернення пленуму Вищого спеціалізованого суду саме з приводу неконституційності закону "Про очищення влади". Крім того, було рішення Ради суддів України зі зверненням до Верховного суду про ініціювання питання про неконституційність окремих положень закону "Про очищення влади". Були численні звернення зборів суддів по всій країні до Верховного суду з приводу ініціювання питання щодо відповідності Конституції окремих положень про очищення влади", - підкреслила Симоненко.

Нагадаємо, напередодні Верховний суд України прийняв рішення звернутися з конституційним поданням до Конституційного суду України щодо відповідності Конституції України окремих положень закону "Про очищення влади".

В Україні 16 жовтня 2014 р. набрав чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).