ua en ru

Представники місцевої влади в Україні заявляють про недосконалість нового закону про місцеві вибори

Представники місцевої влади заявляють про недосконалість нового закону про місцеві вибори. Про це на прес-конференції заявили міський голова Херсона Володимир Сальдо та депутат Вінницької облради, екс-міський голова Вінниці Олександр Домбровський, передає кореспондент РБК-Україна.

В.Сальдо заявив, що заборона брати участь у виборах партіям, які зареєстровані Мін'юстом менше, ніж за рік до виборів, а також висувати кандидатів у міські голови таким партіям, призвела до «купівлі кандидатами у мери міст дрібних партій» для того, щоб реалізувати можливість балотуватися на посаду міського голови того чи іншого міста. Також він розкритикував норму закону, яка не дозволяє громадянам балотуватися на посаду міського голови шляхом самовисування: «Таким чином втрачається демократичність (виборчого процесу), оскільки громадянин не має права висунути свою кандидатуру на мера міста».

В свою чергу О.Домбровський зазначив, що норма закону, за якою кандидат в місцеві депутати або міські голови має бути висунутий партією, «відсторонює громадянське суспільство від участі у місцевому самоврядуванні і заганяє громадян в політичне кріпацтво до партій».