ua en ru

Представник України в ЄСПЛ Юдківська взяла відпустку до кінця 2012 р

Суддя від України в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) Ганна Юдківська взяла відпустку по догляду за дитиною до кінця 2012 року. Поки неясно, чи змінить це терміни винесення рішень ЄСПЛ. Тимчасовий суддя, обраний Україною, може затягнути судові процедури, пише видання "Комерсант-Україна".

Про тривалу відпустку судді ЄСПЛ Ганни Юдковської, призначеної за квотою України, виданню повідомили в апараті судді в Страсбурзі. "Пані Юдківська перебуває у відпустці до 18 грудня", - уточнив співрозмовник газети. Це означає, що вона зможе приєднатися до роботи суду лише в наступному році - 22 грудня у Франції починаються різдвяні канікули, а за тиждень до цієї дати засідання ЄСПЛ не проводяться через відпусток інших суддів.

Як розповіли в апараті урядового уповноваженого з питань ЄСПЛ Назара Кульчицького, Європейський суд вже повідомив українську владу про це, уточнивши причину відсутності судді: "Зы Страсбурга до нас прийшов офіційний лист про те, що суддя Юдківська перебуває у відпустці по догляду за дитиною". Необхідно зазначити, що законодавство Франції надає породіллям лише 16 тижнів декретної відпустки зі збереженням робочого місця.

Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє в ЄСПЛ інтереси екс-глави МВС Юрія Луценка і співпрацювала з юридичної командою колишнього прем'єра Юлії Тимошенко на етапі подачі нею першої скарги (про незаконне затримання та неналежне поводження в місцях позбавлення волі), з занепокоєнням сприйняла інформацію про зміни в Європейському суді з прав людини. "Без національного судді не може бути прийняте жодне рішення. Тому є небезпека, що винесення рішень ЄСПЛ у справах Луценко і Тимошенко затягується до наступного року", - зазначила Теличенко.

Як відомо, раніше представники партії "Батьківщина" неодноразово заявляли, що очікують рішення суду по першій скарзі Юлії Тимошенко до парламентських виборів. "Ми переконані, що найближчим часом ЄСПЛ винесе свій вердикт... Дуже сподіваюся, що це відбудеться в найближчий місяць", - заявив у минулу неділю заступник голови партії Олександр Турчинов. "Ми очікуємо це рішення протягом найближчих тижнів", - стверджував в кінці вересня радник Юлії Тимошенко з зовнішньополітичних питань Григорій Немиря.

Згідно з регламентом ЄСПЛ, в разі тривалої відсутності судді приймається рішення про призначення судді ad hoc, який тимчасово бере участь у слуханнях по українській квоті. У прес-службі ЄСПЛ заявили, що на даний момент у справі Тимошенко призначення ad hoc судді не відбулося. "Суддя від України (Ганна Юдківська) бере участь у розгляді справи Тимошенко. Якщо з тих чи інших причин вона не зможе продовжувати участь у процесі, глава палати вдасться до процедури (призначення ad hoc судді), як це і передбачено регламентом ЄСПЛ", - пояснили в прес-службі, підтвердивши при цьому інформацію про відпустку Юдківської.

За словами Теличенко, призначення тимчасового судді у справі Юлії Тимошенко зруйнує плани на якнайшвидше винесення рішення. "Якщо в Страсбург приїжджає ad hoc суддя, він має повне право вимагати надання часу на вивчення всіх матеріалів. А враховуючи обсяги справи і кількість документів, які ми надали суду, цей процес легко затягнеться до повернення Ганни Юдковської з відпустки". Це ж відноситься і іншої скарги Юрія Луценка, в якій йде мова про неналежне поводження і про ненадання йому медичної допомоги.
Проте побоювання юристів можуть не виправдатися. Суддя ЄСПЛ у відставці Володимир Буткевич (1998-2008) в бесіді з виданням заявив, що ЄСПЛ зазвичай не передає ad hoc суддям ті справи, по яким вже розпочалися слухання. "Суддя, який почав розгляд справи, повинен і закінчити його самостійно", - заявив він. Буткевич вважає, що концептуальні рішення за першою скаргою Юлії Тимошенко, і по другій скарзі Юрія Луценка були прийняті за участю Ганни Юдковської ще до відпустки, але поки не оприлюднюються через тривалу процедуру оформлення рішень ЄСПЛ. "Я практично впевнений, що розгляд справ Тимошенко та Луценка закінчився, судді проголосували і затвердили рішення, а тепер проходить стадія підготовки мотивувальної частини. І коли буде потрібно формально підтвердити рішення, відпустка судді цьому не завадить - якщо буде необхідно, вона вийде на роботу на один день", - заявив Володимир Буткевич.

Тим часом учора один зі співрозмовників газети повідомив, що 4 жовтня ЄСПЛ офіційно повідомив сторони про виключення Валентини Теличенко із числа захисників Юлії Тимошенко. Теличенко заявила, що не отримувала відповідного листа зі Страсбурга. Це, втім, не вплине на хід розгляду першої скарги Юлії Тимошенко, оскільки процесуальні дії, в які залучено захист, уже завершилися.

Читайте також: Україна направила в ЄСПЛ клопотання про перегляд рішення у справі Луценка (фото, відео)